Je Bůh mocnější než sex, trilobiti a konopí? Setkání režiséra Chauna s Jiřím X. Doležalem

Je Bůh mocnější než sex, trilobiti a konopí? Setkání režiséra Chauna s Jiřím X. Doležalem
Nepřesaditelný
V případě Nepřesaditelného nepůjde o Chaunovo mikroskopické pitvání svérázného muže s přezdívkou JXD, nýbrž o dialog dvou lidí, kteří mají společné minimálně jedno téma - žili pod diktátem silných matek. Igor Chaun o tom ostatně natočil minimálně jedno legendární video.

Nepřesaditelný: Video z natáčení

Jiří X. Doležal, Igor Chaun
Ještě jeden společný bod by se v případě režiséra a "respondenta" našel: oba dva se po výrazných 90. letech poněkud vytratili ze scény, žijí vlastním hledačstvím, jsou svobodní a bezdětní. Chaun se věnuje duchovnu, Doležal trilobitům. Když se ale ohlédneme za životem JXD, dojde nám, že to byl v několika bodech dost svérázný vizionář: například se nechal ve svém bytě sledovat na webovou kameru a případným zájemcům tak zprostředkoval jakousi reality show bez fanfár. Nebál se antisemitismu a upozorňoval na to řadu let v týdeníku Reflex.
Jiří X. Doležal, Igor Chaun
Nepřesaditelný
Igor Chaun se ale v dokumentu Nepřesaditelný pokusil podívat hloubš. Po natáčení o Doležalovi prohlásil: "NIC NENÍ TAKOVÉ, JAKÉ SE NÁM JEVÍ... Ani JXD. A o tom to poznání celé je..."

Nepřesaditelný: Trailer

Nepřesaditelný
Kdo je ve skutečnosti svérázný novinář Jiří X. Doležal, o němž bylo napsáno sedm diplomových prací? Jakou roli v jeho životě hraje časopis, do něhož píše pětadvacet let? Jakou roli v něm hrají ženy? Zakázané látky? Pravěk? Samota? A smrt?