Skutečná místa, kterými se studio Disney inspirovalo pro své pohádky

Skutečná místa, kterými se studio Disney inspirovalo pro své pohádky
| Disney
Pojďte se s námi vydat na cestu kolem světa po stopách Disneyho pohádek:
Šípková Růženka – zámek Neuschwanstein, Německo
Královský palác ze Šípkové Růženky má svůj předobraz v pohádkovém zámku Ludvíka II. Bavorského Neuschwanstein, který nechal král postavit jako poctu svému oblíbenému skladateli Richardu Wagnerovi.
skutecna-mista-kterymi-se-disney-inspirovalo-pro-sve-pohadky-14
| Disney
Kráska a zvíře – vesnička Alsace, Francie
Pro rodnou vesnici krásky Bell se stala inspirací malá vesniče Alsace ve Francii. Jelikož se Alsace nachází na severozápadě Francie, mísí se v ní jak francouzská, tak německá kultura a architektura.
skutecna-mista-kterymi-se-disney-inspirovalo-pro-sve-pohadky-6
| Disney
Na vlásku – Mont Saint-Michel, Francie
Nádherné království Korona na břehu velkého jezera našlo svůj vzor v jedné z nejnavštěvovanějších památek světa - Mont Saint-Michel v Normandii.
skutecna-mista-kterymi-se-disney-inspirovalo-pro-sve-pohadky-11
| Disney
Vzhůru do oblak – Angel Falls, Venezuela
Paradise Falls z Vzhůru do oblak jsou animovanou podobou Angels Falls ve Venezuele. Vodopád padající z vysoké stolové hory ve výšce 979 metrů je nejvyšším vodopádem světa.
skutecna-mista-kterymi-se-disney-inspirovalo-pro-sve-pohadky-17
| Disney
Aladin – Taj Mahal, Indie
Jeden z nejkrásnějších důkazů lásky - palác Taj Mahal se stal vzorem pro sultánův palác v Agrabahu.
skutecna-mista-kterymi-se-disney-inspirovalo-pro-sve-pohadky
| Disney
Není král jako král – Machu Picchu, Peru
Tvůrci Pachovy vesnice z filmu Není král jako král se nechali inspirovat jednou z nejstarších památek světa – sídlem pradávných Inků Machu Picchu v Peru.
skutecna-mista-kterymi-se-disney-inspirovalo-pro-sve-pohadky-4
| Disney
Legenda o Mulan – Zakázané město, Čína
Císařský palác v Legendě o Mulan působí stejně majestátně jako jeho skutečný předobraz – Zakázané město v Pekingu. Právě odtud vládnoucí dynastie řídily celou Čínu.
skutecna-mista-kterymi-se-disney-inspirovalo-pro-sve-pohadky-10
| Disney
Malá mořská víla – Chateau De Chillon, Švýcarsko
Zámek Chateau De Chillon na břehu Ženevského jezera se stal předlohou pro zámek prince Erika z Malé mořské víly. Historie Chateau De Chillon se datuje do doby římské říše, kdy původní pevnost měla strážit cesty přes Alpy. V průběhu doby se dočkal různých úprav a přestaveb, ale jeho jedinečná poloha na břehu jezera mu propůjčuje neuvěřitelné kouzlo.
skutecna-mista-kterymi-se-disney-inspirovalo-pro-sve-pohadky-1
| Disney
Raubíř Ralf – Grand Central Terminal, New York
Centrální herní křižovatka ve snímku Raubíř Ralf je animovanou podobou skutečného centrálního nádraží jménem Grand Central Terminal v New Yorku.
skutecna-mista-kterymi-se-disney-inspirovalo-pro-sve-pohadky-13
| Disney
Kráska a zvíře – Chateau De Chambord, Francie
Lovecký zámek francouzského krále Františka I. z 16. století Chateau De Chambord se stal inspirací pro zámek Zvířete v animovaném filmu Kráska a zvíře.
skutecna-mista-kterymi-se-disney-inspirovalo-pro-sve-pohadky-7
| Disney
Ledové království – kostel St. Olafa v Norsku
Kaple v níž se odehrává korunovace královny Elsy má svůj předobraz v kostele sv. Olafa v Balestrandu v Norsku. Někdy je také označován jako Anglický kostel, protože jeho stavbu zahájila Angličanka Margaret Greenová, která žila nedalo s manželem Knutem Kviknem, aby se zde mohla věnovat své anglikánské víře. Bohužel zemřela dříve, než byl kostel dokončen.
skutecna-mista-kterymi-se-disney-inspirovalo-pro-sve-pohadky-9
| Disney
Princezna a žabák – Louisianské bažiny, USA
Močály z pohádky Princezna a žabák jsou ve skutečnosti bažiny, mokřady a močály, které charakterizují stát Louisiana. Bažiny jsou domovem aligátorů, želv a sumců. Všichni tito obyvatelé jsou navíc předobrazem i všech mýtů a povídaček o nadpřirozených stvořeních, která zde žijí.
skutecna-mista-kterymi-se-disney-inspirovalo-pro-sve-pohadky-12
| Disney
Rebelka – Eilean Donan, Skotsko
Předlohou pro královský hrad DunBrochů je hrad Eilean Donan ve Skotsku. Donnanův ostrov, na kterém hrad stojí má bohatou historii, v 6. a 7. stoeltí na něm nejspíše stál klášter, na jehož základech vznikl hrad, který byl domovem klanu Mackenzieů.
skutecna-mista-kterymi-se-disney-inspirovalo-pro-sve-pohadky-5
| Disney
Auta – U-Drop Inn, Texas
Ramoneův obchod House of Body Art z animáku Auta byl inspirován motorestem U-Drop Inn v Shamrocku v Texasu. Když byla z provozu vyřaznea Route 66, motorest zavřel a byl v havarijním stavu. V současné době je z něj arkchitektonická památka se stylu art-deco a slouží jako nabíjecí stanice pro automobily Tesla.
skutecna-mista-kterymi-se-disney-inspirovalo-pro-sve-pohadky-3
| Disney
Atlantida: Tajemná říše – Angkor Wat, Kambodža
Svou podobu našla podmořská Atlantida v památce Angkor Wat v Angkoru v Kambodže. Angkor Wat je největší církevní památkou na světě.
skutecna-mista-kterymi-se-disney-inspirovalo-pro-sve-pohadky-2
| Disney
Ledové království – Hotel De Glace, Kanada
Elsin ledový palác je skutečnou nádherou. Na jeho skutečnou předlohu si ale můžete sáhnout i vy, najdete ji v kanadském Quebecu, kde stojí ledový hotel Hotel De Glace. Jedná se o sezónní stavbu, která vzniká každou zimu. Ačkoli se její podoba rok od roku mění, fakt že se jedná čistě o stavbu z ledu je úžasný nápad, který tvůrci Ledového království bohatě využili.
skutecna-mista-kterymi-se-disney-inspirovalo-pro-sve-pohadky-8
| Disney
Sněhurka a sedm trpaslíků – hrad Segovia, Španělsko
Hrad Sněhurky vychází z hradu Alcazar v Segovii ve Španělsku. Hrad používali španělští králové po mnoho staletí, než o v roce 1862 téměř zničil požár. Hrad stojí na útesu nad soutokem dvou řek.
skutecna-mista-kterymi-se-disney-inspirovalo-pro-sve-pohadky-15
| Disney
Odvážná Vaiana – Samoa
Jelikož se příběh Vaiany odehrává v Polynésii, dali si filmaři velmi záležet, aby ostrovy i jižní Pacifik vypadali co nejreálněji, cestovali proto po mnoha ostrovech až nakonec pro fiktivní ostrov Motonui našli předobraz v ostrově Samoa.
skutecna-mista-kterymi-se-disney-inspirovalo-pro-sve-pohadky-16
| Disney