Víkendová smršť v českých kinech! Thor: Ragnarok si vydobyl prvenství nebývalým rozdílem

Víkendová smršť v českých kinech! Thor: Ragnarok si vydobyl prvenství nebývalým rozdílem
Jeff Goldblum | Marvel Studios
Chris Hemsworth
Chris Hemsworth jako Thor
Člověk se v těm komiksových filmech už poněkud ztrácí, ale jak je vidět, marvelovskému studiu nápady, razance ani komerční úspěch nedochází. A když se k tomu přidají velmi pozitivní recenze, jde o mocné kombo, které nikdo jen tak nezastaví. Thor: Ragnarok ve čtvrtek startoval ve 141 tuzemských kinech, přišlo na něj 154.450 diváků, kteří v pokladnách nechali 24,226 milionů korun.
V rámci roku 2017 a českého prostředí se jedná o nejrozjetější premiérovou komiksovku. Mezi prvními víkendy se navíc "třetí" Thor řadí taktéž velmi vysoko, na třetí místo za Piráty z Karibiku: Salazarova pomsta (162.387 diváků; 24,28 milionů korun) a animák Já, padouch 3 (161.011 diváků; 22,46 milionů korun). Za Thorem skončila erotická podívaná Padesát odstínů temnoty (154.309 diváků; 22,98 milionů korun), která sice utržila více peněz, ale přišlo na ni méně diváků. V rámci historických otvíráků navíc Thor: Ragnarok nastupuje na 16. příčku a jako jediný v této pomyslné Top 20 zastupuje komiksový žánr.
Jeff Goldblum
Jeff Goldblum | Marvel Studios
Ze světa má Thor: Ragnarok prozatím 107 milionů dolarů při rozpočtu 180 mega. Bedlivě očekávaný tedy bude nadcházející víkend v USA, kde má novinka režiséra Taiky Waititiho premiéru v pátek 3. listopadu. Budou se dít velké věci? Dozvíte se již za týden na Kinoboxu.
Bajkeři
Minule byli první, oproti premiérovému víkendu ale zaznamenali pokles "pouhých" 22 procent. Řeč je o tuzemských Bajkerech (2017), road movie na kolech, na níž o druhém víkendu vyrazilo do 82 kin 35.083 diváků. Za vstupenky zaplatili 5 milionů korun. Komerční úspěch filmu těží z tématu "teenageři závislí na sociálních sítích vyrážejí do přírody" a hereckých představitelů. Adam Mišík, Celeste Buckingman a další, kteří přesahují škatulku filmu, byli dobrým tahem producenta.
Matt Passmore
Jigsaw
Mravní imperativ hororového žánru Jigsaw je zpátky. A je to již osmý film, v němž se tento strašák a autor důmyslných smrtících pastí, vyskytuje. Hororový žánr boduje v žebříčcích pravidelně. V případě Jigsawa je z toho třetí místo, 22.787 diváků a 3,19 milionů korun. Snímek tvůrce vyšel na pouhých 10 milionů dolarů a jen z USA si po premiérovém víkendu odnáší přes 16 mega. Celosvětově je to téměř 26. Když se zaměříme na statistiky všech předchozích 7 filmů, vyjde nám, že při investici pouhých 67 milionů dolarů vynesly 870 mega. Solidní lekce z efektivity, když pomineme ty hrůzy, které se ve filmech série Saw dějí.
Solidně se v rámci premiérového víkendu vedlo též dokumentu BBC Earth: Den na zázračné planetě (2017). Sestřih "toho nej" ze série Zázračná planeta II (2016) se promítal v 55 kinech, skončil na páté příčce, když na něj přišlo 11.046 diváků, kteří za lístky zaplatili 1,46 milionu korun. A pak že dokumenty nemohou bodovat.
Příšerákovi
Příšerákovi
Další čtvrteční novinka, koprodukční kriminálka Čára (2017), skončila 11. s návštěvností 4.476 diváků a tržbami 660 tisíc korun. O jedno místo ji předběhl animák Příšerákovi (2017), který bude mít sice klasickou premiéru až ve čtvrtek, byl nicméně uveden ve 30 kinech již o týden dříve. Rodinnou komedii, čerpající z halloweenské tématiky, vidělo 5.151 diváků, kteří za lístky zaplatili 794 tisíc korun.
Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.