Natáčení v rekordním čase jim šlo jako po másle. Jen jeden se ale dostane do světového finále

Natáčení v rekordním čase jim šlo jako po másle. Jen jeden se ale dostane do světového finále
Filmy budou promítány ve třech blocích od 17:00, 18:30 a 20:30 a po posledním bloku bude následovat vyhlášení vítězů. Vstupenky na zítřejší večer 48 Hour Film Project Praha (48 HFP) jsou v prodeji přes portál GoOut a poté přímo v kině. Již tradičně se uskuteční také oficiální afterparty v klubu Chapeau Rouge.
v-praze-tocili-dva-dny-film-nejlepsi-s-nim-budou-soutezit-v-parizi
Z filmu MIKO
48 HFP se v Praze letos konal již posedmé. Na pátečním kick-off v klubu Chapeau Rouge se registrovalo celkem 34 soutěžním týmů, přičemž 29 z nich se filmy podařilo v časovém termínu dokončit a odevzdat. Soutěžním zadáním bylo obsadit do svého filmu postavu sportovce Martina Roopa, nechat v rámci dialogu zaznít větu „Nechci být sám“ a také využít povinnou rekvizitu – máslo. Zejména poslední povinný a v České republice aktuálně velmi diskutovaný element probudil u týmů velkou kreativitu.
Mezi žánry se objevily komedie, detektivní filmy, horory, ale také například němý film, nebo muzikál. Ve filmech talentovaných tvůrců se také tradičně objevily herecké hvězdy – letos například slovenští herci Tatiana Pauhofová, Alexander Bárta a Ivan Vojtek, publicista Josef Klíma nebo principál La Putyky Rostislav Novák mladší.
48-hour-film-project-2
Dá se natočit film za 48 hodin?
Filmy natočené za pouhých 48 hodin hodnotí v několika soutěžních kategoriích také letos odborná porota složená z filmových profesionálů. Pražský 48HFP se může pochlubit účastí nadějných mladých talentů, které se v celosvětové konkurenci rozhodně neztratí. Důkazem toho je loňský vítězný film Bio Buddy (2016) pravidelných účastníků soutěže, týmu Popojedem. Na celosvětovém finále získal cenu pro druhý nejlepší film a jeho režisér Jan Chramosta také cenu za nejlepší režii. Krátký film se představil také v Cannes a od té doby sbírá ocenění i na dalších festivalech.
Nejlepší filmzíská svému týmu nový model fotoaparátu CANON 80D s objektivem EF 18-135 IS STM v hodnotě více než 40 000 Kč a zároveň účast na celosvětovém finále, které se letos poprvé koná na evropské půdě – v Paříži!
Petr Vaněk
Bio Buddy uspěl v populární soutěži krátkých filmů v USA
První soutěž 48 Hour Film Projectu se konala v roce 2001 ve Washingtonu, D. C. Od té doby se této filmařské události zúčastnilo přes 300 000 lidí a nyní probíhá každoročně ve více než 125 městech po celém světě. V České republice je od letošního roku kromě Prahy taktéž brněnská část přehlídky 48HFP. Tuzemští tvůrci se tak mohou poměřit s kolegy z tak odlišných míst jako je New York, Johannesburg, Paříž, Melbourne, Šanghaj, Bombaj a mnoho dalších.