Poručíme větru, dešti? A teenagerům s chytrými telefony?

Poručíme větru, dešti? A teenagerům s chytrými telefony?
matka! | CinemArt
MATKA! (režie: Darren Aronofsky)
matka!
Autor znepokojivých vizí a originálních snímků Aronofsky (Requiem za sen, Wrestler, Černá labuť) přináší provokující novinku, která nebude leckomu po chuti. matka! chce být snímkem, na jehož projekci jen tak nezapomenete. Drama s prvky hororu a mystiky pojednává o manželském páru (Jennifer Lawrence, Javier Bardem), do jehož domu přicházejí nezvaní hosté. A naruší tak klidný životní rytmus na zdánlivé samotě.
Jennifer Lawrence
matka! | CinemArt
Kritici se již delší dobu přou, zda je Aronofskyho novinka vizionářským dílem, nebo náhodnou skládanou vícero vlivů a inspirací u starších děl mistrů thrillerového žánru. Dokládají to i tuzemské recenze, které se pohybují na škále od 30 do 100 procent! Výsledná známka je prozatím 67 procent. Jedno je ale jisté, herečka Jennifer Lawrence stoupá na žebříčku výš a výš. Bude to druhý Oscar v její kariéře?
GEOSTORM: GLOBÁLNÍ NEBEZPEČÍ (režie: Danny Cannon, Dean Devlin)
Dean Devlin, Jerry Bruckheimer, Gerard Butler, Danny Cannon
Gerard Butler bude zachraňovat svět! Katastrofický Geostorm přináší směsici béčkové devadesátkové podívané s potenciálními hrozbami 21. století. Oč jde? Lidstvo si zahrává s totalitním heslem "poručíme větru, dešti" a snaží se pomocé satelitů ovládat globální klima. A jak se na "disaster movie" sluší a patří, vymkne se to kontrole. Systém se obrátí proti lidem a začne si s počasím dělat, co se mu zachce.
Smete geomagnetická bouře ze zemského povrchu veškerý život? Dozvíte se v kinech. Tuzemští recenzenti prozatím dávají průměrnou známku 53 procent.
BAJKEŘI (režie: Martin Kopp)
A teď něco pro tuzemské teenagery. Do kin vjíždějí Bajkeři v čele s jejich mentorkou Hanou Vagnerovou. Ta má náctiletým vysvětlit, že život online stojí za starou bačkoru. Mnohem líp udělají, když se s ní vydají na pořádný road trip, během něhož zakusí skutečnou lásku, očistu v přírodě a euforii během náročné jízdy.
Hana Vagnerová, Adam Mišík
Bajkeři | Roman Černý
Komedie Bajkeři se snaží jít ve šlépějích úspěšných filmů pro náctileté, ale otázkou zůstává, zda se nedostavuje spíš křeč. Zachrání to oblíbené popkulturní ikony Adam Mišík, Celeste Buckingman a další? Recenzenti prozatím dávají 37 procent, přičemž dodávají, že jde spíš o sled videoklipů, které na sebe nenavazují a jako celek nedávají příliš smysl.
Camino na kolečkách
Camino na kolečkách | Tomáš Lénárd
Do kin dále můžete vyrazit na čtveřici snímků, která se představí v omezené distribuci. Vyznavači dokumentů mohou vyrazit na netradiční poutní cestu do Santiaga de Compostela díky snímku Camino na kolečkách (2017). Přátelé plní Janu Duškovi, který je upoután na vozík, jeho sen - pomáhají mu na dlouhé cestě a dokazují, že nic není nemožné.
Vzrušení
Vzrušení (dříve uváděno pod názvem H*Art On) je novinkou režisérky Culkové (Cukr blog), která se po investigativní cestě do světa "bílé drogy" vydává mezi umělce. A táže se na to, jak souvisí tvůrčí proces se sexualitou, egem a dalšími projevy lidských bytostí.
Dejan Spasic, Marjuta Slamic
Navždy
A na závěr můžete vyrazit na dvojici balkánských filmů, které do kin uvádí distribuční společnost Balkan Film, popularizátor tamní kinematografie. Tentokrát se zaměřila na režiséra Damjana Kozeleho a divákům přináší jeho starší drama Navždy (2008) a nejnovější snímek Noční život (2016).
Noční život
Seznam všech říjnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.