Zvrhlík, sukničkář a nejvtipnější terorista? Co jste nejspíš nevěděli o Charliem Chaplinovi

Zvrhlík, sukničkář a nejvtipnější terorista? Co jste nejspíš nevěděli o Charliem Chaplinovi
Charlie Chaplin | First National Exhibitors\' Circuit
Jeho intuitivní cit pro zachycení humoru je nenapodobitelný, zato jeho nadčasové praktiky filmaři kopírují dodnes. Svůj život zasvětil rozveselováním trpkých životů, sám si ale prošel krutými etapami. Už od útlého dětství se musel spolehnout pouze sám na sebe, rodiče mu nikdy nebyli oporou. Otec se činil jako vášnivý alkoholik a matka řádila v psychiatrické léčebně. Jeho život nabral směrodatnost ve chvíli, kdy byl přivítán do cirkusového prostředí, kde mohl naplno projevit své okouzlující vlohy.

Zvrhlík a sukničkář

co-jste-nejspis-nevedeli-o-ikonickem-komikovi-charliem-chaplinovi
Půjčka | First National Exhibitors\' Circuit
Chaplin se čtyřikrát oženil. A vždy si k sobě vybíral výrazně mladší partnerky, což se mu několikrát značně nevyplatilo. První ženě bylo 18 let a vztah vydržel pouhé tři roky. Jeho zaměření na adolescentní dívky se dále stupňovalo, když za svou druhou partnerku pojal teprve šestnáctiletou Mildred Harris. Ani tento románek neměl dlouhého trvání a po 6 letech se dvojice rozešla. Jediným pozitivem tohoto spojení je, že dopomohlo vytvoření světoznámého díla Lolita spisovatele Vladimira Nabokova, který se párem nechal inspirovat. Ke štěstí Chaplin dospěl až ve čtvrtém manželství s Oonou O’Neill, která mu porodila 8 dětí (za celý život jich zplodil 10)! Chaplin kromě vydatného střídání partnerek také dost možná vedl svérázný sexuální život, čemuž nasvědčují výpovědi jeho druhé manželky o zvrácených a úchylných potřebách. On se na veřejnosti k tomuto tématu nevyjadřoval, Chaplinův důmyslný postoj ale lze reflektovat z jeho citátu: „Je jen jediný způsob, jak zacházet se ženami. Bohužel ho nikdo nezná.“

Nejvtipnější terorista

co-jste-nejspis-nevedeli-o-ikonickem-komikovi-charliem-chaplinovi-1
Dobrý voják Charlie | First National Exhibitors\' Circuit
V 50. letech minulého století byl Chaplin nucen čelit kritice ze všech stran. Jeho levicové názory pobuřovaly společnost včetně americké vlády a navíc se zdálo znepokojivé, že nikdy nepožádal o tamější občanství. Situace vyvrcholila, když Chaplin odcestoval do Británie na premiéru svého filmu, odkud se ale po dlouhá léta nevrátil, jelikož ho úřady vinily z podvratné činnosti a cestu zpět mu neumožnily. Američané dokonce požádali britskou špionážní službu MI6, aby ohledně Chaplinovy minulosti vysondovala informace. Té se nepodařilo dohledat žádné zásadní ilegální prohřešky, podezřelé však bylo, že se vlastně nevyjevily téměř žádné informace. Na základě podkladů nebylo možné ani ověřit, že se Chaplin opravdu narodil v Británii. Jedna z teorií si zakládala na myšlence, že Charlie Chaplin je ve skutečnosti žid jménem Israel Thornstein, který se narodil nedaleko Paříže.

Chtěný i po smrti

Benoît Poelvoorde, Roschdy Zem
Cena slávy | Film Europe
Chaplin zemřel v roce 1977 na rakovinu slinivky. Ani smrt mu ale nedopřála toužený klid. 3 měsíce po pohřbu byla jeho mrtvola unesena polským imigrantem a jeho bulharským kumpánem, kteří po manželce Ooně požadovali nemalý finanční obnos. Ta nabídku odmítla, dvojice zločinců tak obrátila své výhružky směrem k jejím ratolestem. Tragikomickou epochu ukončili až policisté, kteří po 2 měsících pachatele zadrželi a ostatky vrátili na adekvátní místo. Tento případ se stal prvním svého druhu a dodnes je téměř ojedinělý. Tématu se nedávno věnovala koprodukční dramedy Cena slávy (2014).

Chaplin imituje Chaplina

co-jste-nejspis-nevedeli-o-ikonickem-komikovi-charliem-chaplinovi-3
Chaplin filmovým hercem | General Film Company
Originální vzezření Chaplina je bezpochyby nezapomenutelným výjevem, který se vybaví i člověku filmem nedotčenému. O to překvapivější je, že legendární oděv s buřinkou a výrazným knírkem vznikl čirou náhodou. Komik jednoduše neměl ponětí o tom, jak by měla jeho postava vypadat, a tak popadl první rekvizity, které se mu naskytly. Knírek byl pouhou kamufláží, aby alespoň částečně skryl jinošský vzhled. K jeho přednesu se váže i komická kachní chůze, pohrávání si s hůlkou či mnohá další gesta, která pevně definovala jeho obraz. V dobách největší slávy se tak pořádaly početné soutěže za účelem odměnit nejlepšího imitátora. Legendy praví, že do jedné takové soutěže se přihlásil i samotný Chaplin. Překvapením pro něj bylo zjištění, že sám sebe příliš zdatně neimituje, jelikož se umístil až na třetím místě.

Odkaz

co-jste-nejspis-nevedeli-o-ikonickem-komikovi-charliem-chaplinovi-2
Diktátor | United Artists
Přestože Chaplinovy hry sloužily především pro pobavení, často skrývaly mnohem hlubší sdělení. Skrze své filmy Chaplin vyjadřoval svůj postoj k aktuálním tématům (válka, přetechnizovaná společnost, nacismus) a nebál se přímo oslovit i samotného diktátora Třetí říše, Adolfa Hitlera. V roce 1940 natočil svůj vůbec první zvukový snímek Diktátor (1940), kde bez okolků samozvaného vládce světa paroduje. Hitlera tím nevyslovitelně rozhněval, u zbytku světa ale vyvolal nadšení a vysloužil si 5 nominací na Oscara. Kromě odvahy se v jeho dílech také reflektovala melancholie a smutek (Světla ramp), především to však byla dětská touha po hravosti a zábavě, kterou oplýval i přes všechny životní tragédie. V roce 1972 byl odměněn za celoživotní dílo oscarovou soškou a na předávání sklidil rekordní 12 minutový aplaus ve stoje, který v historii nemá obdoby.
Charlie Chaplin je osobou natolik významnou, že i po několika dekádách je vnímám jako ústřední středobod kinematografie, bez jehož vlivu by platforma filmu nikdy nedosáhla takové oblíbenosti. Na závěr několik citací, které pomohou dokreslit jeho pozoruhodnou mysl.
co-jste-nejspis-nevedeli-o-ikonickem-komikovi-charliem-chaplinovi-4
Psí život | First National Exhibitors\\\' Circuit
Život je pes, ale žít je psina.“
Komedie je tragédie, která se děje někomu jinému.“
S bohem jsem v míru. Problém mám s člověkem.
Žena může udělat z muže milionáře - z takového, který byl miliardářem.“
Život může být nádherný, když se ho nebojíte.“