Proč uvízla Kate Winslet v horách? A pláčou v dešti replikanti?

Proč uvízla Kate Winslet v horách? A pláčou v dešti replikanti?
Blade Runner 2049 | Warner Bros.
Blade Runner 2049
Blade Runner 2049 | Warner Bros.
Pokračováním sci-fi klasiky z roku 1982 nicméně začneme. Jednoduše proto, že jde o jeden z nejočekávanějších snímků (nejen letošního roku). Blade Runnera 2049 režíruje našlápnutý Denis Villeneuve (Příchozí, Sicario), kterému jistí záda autor původního kultovního filmu Ridley Scott. V pátrání po replikantech (kombinace člověka-stroje) pokračuje po 30 letech od konce "jedničky" Ryan Gosling. Ocitá se v Los Angeles roku 2049 a během mise narazí i na svého staršího kolegu z řad Blade Runnerů(lovci replikantů) Harrisona Forda. Zkoumat se bude křehká hranice mezi lidskostí a umělou inteligencí, která se lidem vymkla z kloubů.

Trailer:

Blade Runner 2049
Komu Blade Runnera 2049 doporučit? Fanouškům "jedničky", milovníkům sci-fi a opulentních audiovizuálních podívaných. Zahraniční kritici se rozplývají. Tuzemští dávají 81 procent, tudíž je faktor natěšenosti opravdu vysoký. Snímek tvůrci podpořili monumentálním rozpočtem 200 milionů dolarů. Vrátí se jim? Částečnou odpověď naleznete v pondělí po víkendu na našem webu v komentovaném žebříčku severoamerických tržeb.
Idris Elba, Kate Winslet
Dneska slaví tahle oscarová herečka narozeniny, účinkování v dalších Avatarech Jamese Camerona má v rukávu, skončí nicméně v krutých, zasněžených horách. Řeč je o Kate Winslet, hlavní hrdince dramatu Hora mezi námi (2017). Půjde o přežití a vy můžete být u toho. "Survival" pro ty, co mají rádi napětí, drsnou přírodu a psychologii. Vedle Winslet si parťáka, usilujícího o přežití, zahraje Idris Elba (Thor: Ragnarok, Temná věž).
Chlapi nepláčou
Filmové festivaly velmi často působí jako nedotknutelný svět, kde se hraje na umění a nekonečné diskuse. Jenže občas se právě z tohoto jiného diváckého světa do kin dostane kousek, který jednoduše ohromí. Jedním z nich je novinka Chlapi nepláčou (2017), v níž se bosenský režisér Alen Drljevic věnuje válečným dopadům na psychiku "silnějšího pohlaví".
Sebastian Cavazza
Chlapi nepláčou
V opuštěném horském hotelu, který dnes už pouze naznačuje dobu své zašlé slávy a luxusu, probíhá psychologický experiment. Na jednom místě se potká osm dobrovolníků z řad válečných veteránů, zastupujících různé národnosti a etnika bývalé Jugoslávie, aby zde podstoupili společnou terapii. V atmosféře obrovského prázdného hotelu vyplouvají na povrch ty nejhlubší rány minulosti, zasažené rodinou či válečnou zkušeností.
Kritici snímek opěvují jako velmi trefnou studii poválečného traumatu. "Chlapům" dávají 80 procent.
Lina El Arabi
Svatba
Svět se mění a z muslimů se stávají Evropané. Svatba (2016) pojednává o jedné pákistánské dívce z Belgie, kterou chtějí rodiče za každou cenu provdat. A ona by radši obrážela diskotéky a poznávala protějšky na základě vlastních kritérií. Snímek režíroval rodilý Belgičan, bývalý filmový kritik a sportovní novinář Stephan Streker.
Jmenuji se Hladový Bizon
Sny se mají plnit. Myslí si to i režisér Pavel Jurda, který do kin přináší dokumentární cestopis Jmenuji se Hladový Bizon (2016). Jurda plní sen nevidomému Janovi, který miluje kovbojky, je nevidomý a říká si Bizon. Dokument sleduje jeho cestu do Ameriky za náčelníkem kmene Navajo, který má pomocí rituálu zlepšit jeho sluch.
Hans Zimmer v Praze
Hans Zimmer v Praze
Do kin mohou vyrazit i hudební fandové. Jeden ze snímků se věnuje pověstnému pražskému koncertu Hanse Zimmera. Oscarový autor, který má na kontě desítky a desítky děl pro film (na svědomí má i akutálního Blade Runnera 2049), vystoupil loni v Praze pro 17 tisíc diváků. Nebyli jste u toho? Můžete být nyní díky záznamu Hans Zimmer v Praze (2017). Jedinečná příležitost vidět Zimmera jak se opře do elektrické kytary.
Pro vyznavače ostřejšího hudebního žánru jsou pouze dnes v kinech Slipknot: Day of the Gusano (2017). Metalisté Slipknot se v prosinci 2015 objevili v Mexiku a záznam připomíná tuto "nejhlučnější party na světě".
Esa z pralesa
Tučňák, kterého vychovávala tygřice? No dobře. Tučňák, který touží po tom stát se mistrem v kung-fu? Uf! Esa z pralesa (2017) cílí na dětského diváka. Bude rodič trpět? Pusťte si trailer a posuďte sami.
Seznam všech říjnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.