Soňa Červená: Na 30 let byla vymazána z povědomí národa. Proslulá zpěvačka a herečka dnes slaví 95. narozeniny a stále inspiruje druhé

Soňa Červená: Na 30 let byla vymazána z povědomí národa. Proslulá zpěvačka a herečka dnes slaví 95. narozeniny a stále inspiruje druhé
Soňa Červená | archiv Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha
Obrázek článku
Soňa Červená se narodila v Praze 9. září roku 1925 do rodiny Žofie a Jiřího Červených, zakladatele legendárního avantgardního kabaretu Červená sedma. Červená vystudovala operní zpěv. Na divadle začínala u Jiřího Voskovce v Divotvorném hrnci a od druhé poloviny let minulého století se objevovala též ve filmech (například Poslední mohykán). Díky opeře, která u ní vždy byla na prvním místě, se dostala k angažmá v Berlíně, kde žila od počátku 60. let. Setkala se s mimořádným úspěchem a kromě opery se též věnovala činohře a muzikálové tvorbě, především na hamburské scéně.
Soňa Červená (*1925) Dcera JUDr. Červeného, zakladatele a vůdčí osobnosti kabaretu Červené sedma...
Soňa Červená, Jiří Voskovec
Soňa Červená a Jiří Voskovec | Aerofilms
Po návratu do České republiky se proslavila díky spolupráci s Alešem Březinou, Jiřím Nekvasilem a opeře Zítra se bude..., v níž ztvárnila roli političky a právničky Milady Horákové, odsouzené k trestu smrti ve vykonstruovaném komunistickém monstrprocesu. Opera byla převedena do filmové podoby režisérem Janem Hřebejkem.
Soňa Červená
Zítra se bude...
Roku 2017 natočila o pozoruhodné Soně Červené dokumentární film režisérka Olga Sommerová, který se též setkal s výraznou pozorností diváků a odborné veřejnosti (Český lev za nejlepší dokumentární film) a dnes večer si jej můžete pustit od 20:15 na ČT art.
Červená je filmem o úžasné dámě, která se z kabaretní pěvkyně v Československu stala mezinárodní hvězdou. Ve své životní roli Carmen umírala ve sto šestapadesáti inscenacích na pěti kontinentech. Červená je ale také filmem, který mistrovsky propojuje filmové archivy o Evropě dvacátého století s emocionálním a někdy až humorným kontrastem mezi její vřelostí a traumatickými situacemi, v nichž se ocitla,“ vyjádřila se k tématu filmu a osobnosti Soni Červené porota Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha 2017, když jej ocenila hlavní trofejí.
Soňa Červená
Soňa Červená | Aerofilms