Po sobotním pádu z Karlova mostu zemřel Jan Tříska

Po sobotním pádu z Karlova mostu zemřel Jan Tříska
| Jana Rabenhauptová
Jiří Mádl, s nímž měl Jan Tříska ode dneška natáčet svůj nový film Na střeše, konkrétně uvedl: „Několikrát mi říkal, že vždycky před natáčením chodí čerpat sílu a prosit o štěstí na Karlův most, kde sahá na sochy.“ Pražská policie se při vyšetřování také přiklonila k variantě, že šlo o nešťastnou náhodu. 
Jan Tříska započal svoji kariéru v divadle. Jednou z prvních rolí, kterou získal u filmu, byla postava Radúze v poetickém dramatu Radúz a Mahulena (1970). Legendární herec ztvárnil úctyhodné množství rolí, prosadil se nejen v Čechách, ale po emigraci v roce 1977 i ve Spojených státech.
Jan Tříska
Obecná škola - První celovečerní film Jana Svěráka, který režíroval podle scénáře a poválečných příběhů svého otce Zdeňka. V hlavní roli Igora Hnízda nezapomenutelný Jan Tříska. | Biograf Jan Svěrák
V americkém exilu spolupracoval Milošem Formanem na snímcích Ragtime Lid versus Larry Flynt  . Do povědomí českých diváků se zapsal také jako nekompromisní pedagog Igor Hnízdo ve filmu Obecná škola(1991) režiséra Jana Svěráka. Zahrál si též v snímku Po strništi bos (2017), který událostem Obecné školy předchází. 
Petra Špalková, Hynek Čermák, Viera Pavlíková, Alois Grec, Tereza Ramba, Ondřej Vetchý, Jan Tříska
Po strništi bos | MAFRA / Dan Materna
Od roku 1982 žil Tříska v Los Angeles s manželkou Karlou, původně herečkou, dnes manažerkou v hotelu Bel Air. Společně mají dcery Karlu a Janu. Jan Tříska si nepotrpil na bouřlivý život. Nekouřil, nepil alkohol, nevyhledával večírky a běhal. Potrpěl si na pořádek a zdravou kuchyni bez masa.