Vzpomínáme na Jiřího Rückla, skláře, který odléval České lvy

Vzpomínáme na Jiřího Rückla, skláře, který odléval České lvy
Český lev se ve sklárně Rückl Crystal vyráběl do roku 2012.
O smrti Jiřího Rückla informovala jeho manželka Jana Český rozhlas. Rückl pocházel ze sklářské rodiny, jejíž tradici obnovil v roce 1992 znovuotevřením sklárny Rückl Crystal, kterou koupil v rámci privatizace.
zemrel-jiri-ruckl-v-jeho-sklarne-vznikla-filmova-soska-ceskeho-lva-4
Lucie Bílá a Jiří Rückl.
Paradoxem je skutečnost, že Rücklova rodina se stala předobrazem pro normalizační seriál Synové a dcery Jakuba Skláře. Série, v níž vystupoval Jakub Cirkl, se ve skutečnosti inspirovala osudem rodiny Rücklů. Se scénářem pomáhal Antonín Rückl, otec Jiřího Rückla. Příjmení Rückl bylo nicméně na komunistickém "blacklistu". Scenárista Jaroslav Dietl do seriálu ale příjmení v přesmyčce "Cirkl" dostal.
V obnovených sklárnách Rückl Crystal se odlévaly výrobky, které se dostaly do celého světa. Například k k papeži Janu Pavlu II., anglické královně Alžbětě II. nebo exprezidentovi Billu Clintonovi. Pro tuzemské filmaře odléval Jiří Rückl ikonickou sošku Českého lva mezi roky 1993 a 2012.
zemrel-jiri-ruckl-v-jeho-sklarne-vznikla-filmova-soska-ceskeho-lva-3
Majitel sklárny Jiří Rückl, zakladatel Českého lva Petr Vachler a Jakub Švéda, designér sošky Českého lva.
Zakladatel filmových cen Českých lev Petr Vachler na Jiřího Rückla rád vzpomíná.
"Dlouho jsme přemýšleli, kdo by mohl vyrábět kvalitně a dobře Českého lva, v termínu a bez problémů. Volba jasně padla na nižborské sklárny, které v tu dobu vedl Jiří Rückl. Člověk, který pro sklárny a jejich úspěch žil s plným odhodláním. Nic nebyl nikdy problém. Vše bylo včas a Český lev zkvétal, byl populární, všude se o cenách mluvilo.
zemrel-jiri-ruckl-v-jeho-sklarne-vznikla-filmova-soska-ceskeho-lva
Český lev se ve sklárně Rückl Crystal vyráběl do roku 2012.
Vždy, když jsme do skláren přijeli (s Jardou DuškemHonzou Budařem nebo Lucií Bílou), a odlévali jsme sošky, byl to úžasný pocit, jak vzniká čistě filmařská cena. Ochota byla velká, jména jsme ryli do sošek i po nocích, aby vše zůstalo utajeno. Jiří Rückl s tím souhlasil a slovo vždy perfektně dodržel. Nakonec jsme ale změnili systém a sošky jsme dávali beze jmen. Bylo to moc velké riziko.
Jiřího Rückla velmi mrzelo, že ta nádherná soška, kterou jsme připravili s Jakubem Švédou, už neexistuje. Nová ČFTA (Česká filmová a televizní akademie), kterou jsem kdysi založil, ji už bohužel nechtěla. Rückelovi jsem slíbil, že sošku přes nezájem nové Akademie nabídnu, ale nemělo to úspěch, kolegové se chtěli úplně odstřihnout. Po velké snaze a díky Alessandru Pasqualemu si vzali jen název Český lev, k tomu sponzory a know-how. Soška to odnesla. Asi příliš silná vzpomínka na staré, pro mě dobré a zábavné časy. Tuto nabídku činím i nyní, klasický Český lev je stále k dispozici, pokud by o něj někdo stál. Jiří Rückl měl Českého lva velmi rád, udělal vždy pro tuto cenu vše, co mohl."

Český lev 2011: Odlévání sošky