CZ a US tržby: Po strništi bos se zabijákem a bodyguardem

CZ a US tržby: Po strništi bos se zabijákem a bodyguardem
Loganovi parťáci
S takovým počtem kin by se muselo stát něco opravdu šíleného, aby očekávané komediální drama Po strništi bos neskončilo první. Skončilo a vděčí za to 113 tisícům platících diváků, kteří v kinech nechali 15.8 milionu korun. Jde o úspěch? V rámci návštěvnosti českých filmů určitě. Snímek by měl bez problémů překonat hranici půl milionů diváků a možná být i nejúspěšnějším filmem českých kin pro rok 2017 (v tuhle chvíli vedou Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta, na které vyrazilo 535 892 diváků).
Že by půl miliónu neměl být problém naznačuje i předchozí Svěrákovina Tři bratři, na kterou první víkend vyrazilo 122 tisíc diváků a celkové číslo bylo 661. Bude to ale studiu a tvůrcům stačit? Toť otázka. V případě Kukyho, na něhož vyrazilo jen 353 tisíc diváků celkem, se sváděl neúspěch na internetové piráty. Tři bratři si sice vedli lépe, pořád ale měli daleko ke "klasickému svěrákovskému miliónu", který byl do Tmavomodrého světa samozřejmostí. A Po strništi bos zatím nemá zdaleka tak dobré ohlasy, aby se film stal trvalkou a milion diváků nalákal (ale třeba na to dojde, neboť ohlasy recenzentů jsou tradičně kritičtější než názory "běžného lidu").
Daniel Craig, Jack Quaid, Brian Gleeson
Loganovi parťáci
Mnohem hůře se v českých kinech uvedla novinka Zabiják & bodyguard, v níž se snaží Ryan Reynolds dostat k soudu Samuela L. Jacksona v jednom kuse. Snímek otevřel až na čtvrtém místě s 18 tisíci diváky. Trápit to ale nikoho nemusí. Film totiž zaválel v Americe, kde otevřel na prvním místě za 21 milionů dolarů. Není to žádné terno, ale tvůrce vyšel na skromných 29 milionů, takže je návratnost jistá a dost možná se dočkáme i dvojky.
O víkendu to naopak na plné čáře projeli v US kinech Loganovi parťáci. Snímek odstartoval až na třetím místě za 8 milionů, přičemž stál 29 milionů. To ale není ta největší tragédie téhle fantasticky hodnocené komedie. Režisér Steven Soderbergh si film de facto distribuoval sám (přes svou vlastní společnost), aby světu dokázal, že k úspěchu není třeba podpory velkého studia. A nevyšlo to. Možná zapracuje šeptanda a film v příštích týdnech ještě získá nějaký ten vítr do plachet. V tuhle chvíli to ale pro něj - a další filmaře, kteří by chtěli zkusit něco podobného - příliš dobře nevypadá.
Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete v tomto odkazu. Jak si vedly ostatní filmy v US žebříčku, to zjistíte ZDE.