Návrat Černého Petra na plátna kin se odehraje na festivalu v Benátkách

Návrat Černého Petra na plátna kin se odehraje na festivalu v Benátkách
Černý Petr (foto: Národní filmový archiv)
Obnovená premiéra Černého Petra, hraného celovečerního debutu Miloše Formana, se uskuteční na sedmdesátém čtvrtém ročníku mezinárodního filmového festivalu v Benátkách. Snímek zde bude uveden v rámci sekce Venice Classics, která prezentuje výběr nejlepších digitálně restaurovaných snímků uplynulého roku (například Červená pustina Michelangela Antonioniho, Blízká setkání třetího druhu Stevena Spielberga). Národní filmový archiv uvedl v Benátkách jeden digitálně restaurovaný film už v roce 2012 - Pytel blech Věry Chytilové z roku 1962.
navrat-cerneho-petra-na-platna-kin-se-odehraje-na-festivalu-v-benatkach
Černý Petr (foto: Národní filmový archiv)
Když se Národní filmový archiv rozhodl vrátit Černého Petra na plátna kin, Miloš Forman ve svém dopise vyjádřil naději, že po digitálním restaurování bude film “vypadat tak, jak jsme ho v roce 1963 natočili.” Tým NFA pod vedením restaurátorky Terezy Frodlové se snažil tomuto přání režiséra vyhovět, přizval ke spolupráci další odborníky (kameraman Jan Malíř, zvukový mistr Pavel Rejholec a další) a konzultoval i s Ivanem Passerem, který na Černém Petrovi pracoval jako pomocný režisér. Digitální restaurování proběhlo ve studiu Cinepost Barrandov v Praze. 
České obnovené premiéry se uskuteční 13. září v kině Lucerna v Praze a 14. září v Kině 99 v Kolíně. Poté vstoupí Černý Petr do klasické kinodistribuce.