Ve věku 89 let zemřel oscarový herec Martin Landau

Ve věku 89 let zemřel oscarový herec Martin Landau
U kreslícího prkna v redakci The New York Daily News
ve-veku-89-let-zemrel-oscarovy-herec-martin-landau
U kreslícího prkna v redakci The New York Daily News
Martin Landau se narodil 20. června 1928 v newyorské čtvrti Brooklyn do židovské rodiny. Jeho otec Morris pocházel z Rakouska a pomáhal příbuzným před nacisty. Martin Landau strávil pět let v komiksové sekci redakce The New York Daily News. Poté se vydal na dráhu herectví. Jeho talent se projevil téměř okamžitě, když byl roku 1955 jedním ze dvou úspěšných žadatelů o roli mezi pěti sty přítomnými v Actors Studio. Tím druhým šťastlivcem byl Steve McQueen...
Landaua inspiroval styl Charlieho Chaplina a přátelil se s Jamesem Deanem. "Byl mým nejlepším přítelem," prohašoval Landau. "Byli jsme dva mladí herci, čekající na šanci. Snili jsme o tom a užívali si každý moment. Strávili jsme hodně času hovory o budoucnosti, o tom, jak uspějeme v nové době, měnícím se světě, do něhož jsme přišli."
Na sever severozápadní linkou
Na sever severozápadní linkou | 1959 Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Dean ze světa brzy odešel, Landauovi se nicméně naskytla první velká šance u filmu, v Hitchockově kriminálce Na sever Severozápadní linkou ztvárnil pravou ruku vyšetřovatele v podání Jamese Masona.
Úspěch Landau zaznamenal v televizním seriálu Mission: Impossible, v němž hrál mezi roky 1966-1968, ale kvůli neshodám ohledně placení honoráře angažmá opustil. Zajímavostí je, že Landauovi byla v téže době nabídnuta role legendárního člena vesmírné posádky ze Star Treku. Landau roli Spocka odmítl se slovy: "Z charakteru bez emocí bych zešílel. Museli by mi předtím provést lobotomii." Aby toho nebylo málo, byl to právě Leonard Nimoy (představitel Spocka), který Landau vystřídal v Mission: Impossible po jeho odchodu.
ve-veku-89-let-zemrel-oscarovy-herec-martin-landau-2
Johnny Depp a Martin Landau v Edu Woodovi.
Mezi lety 1975-1977 se Landau objevoval v britské sci-fi sérii Space: 1999. Největšího úspěchu dosáhl díky roli Bély Lugosiho v životopisném snímku Tima Burtona Ed Wood (1994). Landauovo herectví bylo oceněno Oscarem za Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Šlo o třetí Landauovu nominace na slavného plešouna, kterou nakonec proměnil.
ve-veku-89-let-zemrel-oscarovy-herec-martin-landau-3
Martin Landau s Oscarem za vedlejší roli ve filmu Ed Wood.
Oscara přijal s následujícími slovy: "Prožíval jsem dekádu, kdy cokoliv jsem udělal, bylo špatně. Rád bych všechny předchozí role schoval do kytarového futrálu." V Edu Woodovi, který vypráví příběh jednoho z nejhorších režisérů na světě, ztvárnil Landau legendárního maďarského herce hororových rolí Lugosiho. Jak se Landau na roli připravoval? "Viděl jsem asi 35 Lugosiho snímků, včetně těch, které byly ještě horší, než které natočil Ed Wood," svěřil se v roce 2001.
Martin Landau za svůj život ztvárnil přes 180 filmových, televizních a dalších rolí. Často se zjevoval v rámci cameo výstupů a herectví nade vše miloval. Naposledy jste Landaua mohli vidět ve filmu Vzpomeň si (2015), který měl v českých kinech premiéru v dubnu loňského roku.
Martin Landau
Vzpomeň si