Karlovy Vary 2017: Kdo se utká o Křišťálový glóbus?

Karlovy Vary 2017: Kdo se utká o Křišťálový glóbus?
| KVIFF.TV
Arytmie
Režie: Boris Khlebnikov
Rusko, Finsko, Německo, 2017, Mezinárodní premiéra
Arytmie
| KVIFF.TV
Olegovi táhne na třicet, pracuje jako lékař u záchranky a po náročné službě si rád přihne. Jeho žena Káťa je lékařka v nemocnici na příjmu a s Olegem jí pomalu dochází trpělivost. Jednoho dne mu proto oznamuje, že se s ním hodlá rozvést… Jeden z nejosobitějších současných ruských režisérů Boris Khlebnikov se na plátna vrací s režijně i herecky precizní studií vztahu, trpícího podobnými výkyvy jako srdce pacientů, k nimž Oleg se záchrankou často vyjíždí. Upoutávku si přehrajete zde.
 
Breaking News
Režie: Iulia Rugină
Rumunsko, 2017, Mezinárodní premiéra
Breaking News
| KVIFF.TV
Televizního reportéra Alexe čeká nelehký úkol: natočit vzpomínkový portrét spolupracovníka, který zahynul při tragické nehodě, jíž byli účastni oba, ale kterou přežil jen on. Průvodkyní je mu kolegova dcera, jejíž vztah k otci je více než komplikovaný. Alex se stává nedobrovolným svědkem dívčina vypořádání se s odchodem rodiče a zároveň dochází k přesvědčení, že na zachycení jednoho života je krátká reportáž málo… Trailer k filmu najdete zde.
 
Cukrář
Režie: Ofir Raul Graizer
Izrael, Německo, 2017, Světová premiéra
Cukrář
| KVIFF.TV
Po smrti milence se Thomas vydává do Izraele – rodné země muže, jehož miloval. I navzdory předsudkům se stává cukrářem místní kavárny, jejíž majitelkou je vdova po zesnulém Oranovi. Ta však netuší, že nevyslovený smutek, který ji s cizincem spojuje, se váže k jednomu a tomu samému muži.
 
Čára
Režie: Peter Bebjak
Slovenská republika, Ukrajina, 2017, Světová premiéra
Čára
Adam Krajňák je otcem rodiny a zároveň také hlavou pohraniční kriminální skupiny, která pašuje přes slovensko-ukrajinskou hranici cigarety. Když ale jedna z dodávek ztroskotá, spustí se lavina konsekvencí, během níž bude muset zpochybnit své vlastní mezníky, které dosud nechtěl překročit.
 
Korporace
Režie: Nicolas Silhol
Francie, 2016, Mezinárodní premiéra
Korporace
| KVIFF.TV
Život Emilie, ambiciózní a nesmlouvané manažerky lidských zdrojů, se změní v momentě, kdy je svědkem sebevraždy jednoho ze zaměstnanců. Vyšetřování případu se stane morální zkouškou ženy, jejíž kroky, ačkoli byly podmíněné bezmeznou pracovní oddaností, učinily nešťastným nejednoho pracovníka. Upoutávku k filmu si přehrajete zde.
 
Ještě víc
Režie: Onur Saylak
Turecko, 2017, Světová premiéra
Ještě víc
| KVIFF.TV
Čtrnáctiletý Gaza žije se svým otcem Ahadem na břehu Egejského moře. Inteligentní mladík by rád dál studoval, Ahad ale synovu budoucnost vidí jinak. Zapojí Gazu do svého „podnikání“ – pašování uprchlíků z Blízkého východu. Bravurně zrežírovaná, zneklidňující psychologická studie o přerodu dospívajícího chlapce pod vlivem okolností, je i temnou zprávou o současném světě. Trailer najdete zde.
 
Drobné si nechte
Režie: Rachel Israel
USA, 2017, Mezinárodní premiéra
Drobné si nechte
Drobné si nechte | KVIFF.TV
Netečný švihák David a entuziastická Sarah se potkávají na sezení terapeutické skupiny. Zatímco on pouze plní povinnost uloženou soudem, ona setkávání zbožňuje. Prvotní spory ale přerůstají v zamilovanost a oba se stávají aktéry neobvyklé romance, jež nepodléhá konvencím. Drobné si nechte je jiná romantická komedie o lidech, kteří nejsou stejní jako většina z nás.
 
Chibula
Režie: George Ovashvili
Gruzie, Německo, Francie, 2017, Světová premiéra
Chibula
| KVIFF.TV
První demokraticky zvolený prezident Gruzie byl záhy po svém zvolení svržen ve vojenském puči. Se skupinkou svých věrných se vydává na pouť do hor, kde se má setkat se svými podporovateli. Na pozadí impozantních kavkazských scenerií se stáváme svědky niterného zápasu, který muž bojující o moc svádí sám se sebou, na cestě vstříc svému osudu… Vítěz Křišťálového glóbu za snímek Kukuřičný ostrov (2014) se do Karlových Varů vrací s archetypálním příběhem, vyprávěným s lehkou melancholií a nezaměnitelnou obrazovou poetikou. Upoutávku k filmu si přehrajete zde.
 
Křižáček
Režie: Václav Kadrnka
Česká republika, Slovenská republika, Itálie, 2017, Světová premiéra
Malý Jeník (Aleš Bilík), jediný potomek rytíře Bořka (Karel Roden), utíká z domova. Zoufalý otec se vydává po jeho stopách, beznaděj z neúspěšného pátrání ho ale postupně přemáhá. Václav Kadrnka přichází se stylisticky vyhraněnou adaptací básně Jaroslava Vrchlického, aby mlčenlivostí filmového tvaru pobídl naši představivost k vykonání poetické filmové pouti.
 
Chlapi nepláčou
Režie: Alen Drljević
Bosna a Hercegovina, Slovinsko, Chorvatsko, Německo, 2017, Světová premiéra
99c6178d
Když se po necelých dvou dekádách od konce války v Jugoslávii setkává různorodá skupina veteránů v odlehlém horském hotelu, aby podstoupila několikadenní terapii, nelze očekávat vzájemné souznění. Brilantně zrežírované drama o odpuštění druhému, které vždy přichází až poté, co odpustíme sami sobě, představí absolutní špičku balkánské mužské herecké scény. Trailer najdete zde.
 
Ptáci zpívají v Kigali
Režie: Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze
Polsko, 2017, Světová premiéra
karlovy-vary-2017-kdo-se-utka-o-kristalovy-globus
S ornitoložkou Annou se setkáváme v roce 1994 ve chvíli, kdy ve Rwandě zuří genocida kmene Tutsiů většinovým kmenem Hutuů. Anně se podaří zachránit dceru kolegy, jehož rodina byla vyvražděna, a odveze ji do Polska. Ta se však vrací do Rwandy, aby hledala hroby svých blízkých. Na filmu původně pracovala režisérka se svým manželem Krzysztofem Krauzem (Můj Nikifor – Křišťálový glóbus z roku 2004), po jeho smrti v roce 2014 obtížně realizovatelný film postupně dokončila. Upoutávku si přehrajete zde.
 
Cesta do Ralangu
Režie: Karma Takapa
Indie, 2017, Světová premiéra
Cesta do Ralangu
| KVIFF.TV
Do horské vesnice uprostřed himálajského regionu Sikkim je zasazen příběh čtyř jedinců proplétajících se v labyrintu zdejší krajiny, vesnických stavení i společenského mikrokosmu. Učitel, který přijíždí do kraje neodkladně vyřešit palčivé osobní problémy, zdánlivě nemá mnoho společného s místními obyvateli. Osud ale postupně vystaví navzdory malé pravděpodobnosti cestičky, díky nimž se potká s dvěma místními chlapci, snažícími se během brouzdání uličkami zabít čas, a zdejším věčně mlčenlivým majitelem biliard klubu. Upoutávku k filmu najdete na tomto odkazu.