Transformers: Co před 13 lety říkali recenzenti na první díl?

Transformers: Co před 13 lety říkali recenzenti na první díl?
Transformers (2007) | DreamWorks Pictures & Paramount Pictures
Z ohlasů na poslední díly se může zdá, že česká kritika megalomanství Michaela Baye (minimálně ve spojitosti s roboty) zkrátka nesnáší. Ale tak to není. Čeští kritici si s Bayem naopak dlouhá léta rozuměli a "rozvod" nastal právě až u Transformerů. Ne ale u prvních. Jednička byla osmým nejlépe hodnoceným filmem českými kritiky roku 2007 s průměrnou známkou 84%!
V rámci naší filmové databáze evidujeme 16 dobových recenzí na film. V tehdy nejpopulárnějším internetovém magazínu Filmweb ocenil Tomáš Bacovský film na 90%. V legendárním stánkovém časopisu CINEMA si první Transformers odnesli od Františka Fuky rovnou 100% se slovy "nemyslím si, že by výsledek mohl být lepší". Petr Cífka z Moviezone si filmu cenil na 90% s tím, že "...možná zatoužíte po kůži Shii LaBeoufa. Kluka ze sousedství, který měl to štěstí zažít na vlastní kůži největší dobrodružství vašeho života."
V kultovním stánkovém časopisu PREMIERE (budiž mu země lehká) si film odnesl od Radima Bartíka 80% s komentářem: "Kdyby byli Transformers asi tak o dvacet minut kratší, frčeli by jako formule 1. Ale i takhle se Michaelu Bayovi musí nechat, že rodinnou podívanou založenou na starých plastových hračkách dokázal rozjet alespoň rychlostí a přesvědčivostí tiráku."
Transformers
Transformers | DreamWorks Pictures & Paramount Pictures
Dokonce i Mirka Spáčilová, kat komerční zábavy z iDnes, dala prvním Transformerům 70%! "Když si okouzlení kluci začnou hrát na vojáčky, nevědí, kdy přestat. Nicméně z plechové hračky vytvořili opravdu milou hračku do kin – pro ty, kdo právě a pouze tohle od filmu čekají." Zkrátka a dobře, na jedničku pěli kritici plošně chválu. Však se na recenze podívejte sami.
Myslet si, že kritici automaticky zbrojí proti Transformers, je zkrátka mimo mísu. Ano, díl od dílu byly známky slabší, teprve až Posledním rytířem ale série opravdu narazila (pouhých 41% z 15 recenzí). A projela to hlavně u diváků, kteří za film utratili mnohem méně, než na co bylo studio zvyklé.
Transformers
Transformers