První brněnské klání 48 Hour Film Project zná vítěze!

První brněnské klání 48 Hour Film Project zná vítěze!
Držitelé hned 8 cen prvního ročníku 48 Hour Film Projectu Brno. Režisér Michal Orsava vlevo.
Týmy, které se letošního premiérového ročníku 48 Hour Film Projectu Brno zúčastnily, měly za úkol během 48 hodin napsat scénář, natočit a sestříhat film a odevzdat jej ve stanoveném termínu. Jaké bylo zadání?
prvni-brnenske-klani-48-hour-film-project-zna-viteze-1
Postava: Oskar Prygl / Odeta Pryglová
Povolání: Kurýr
Rekvizita: Klíč
Věta: "Je více filosofie v lahvi vína, než ve všech knihách."
Diváci mohli na vyhlašovacím galavečeru shlédnout 8 dokončených snímků. Cenu za nejlepší film předal brněnský náměstek pro kulturu Matěj Hollan a hollywoodský herec Brian Caspe (V utajení, Anthropoid), který si pro diváky připravil proslov v češtině. “Jako pro herce je pro mě nepochopitelné, jak dát dohromady celý film za 48 hodin. Chci gratulovat všem účastníkům, protože to, že jste vůbec dali něco dohromady, je fakt k potlesku!”
Gde proboha su
Z vítězného filmu Gde proboha su
Vítězem 48 Hour Film Projectu Brno se stal tým PIXTREAM, který za krátký snímek Gde Proboha Su (2017) získal hned osm cen (Nejlepší film, scénář, režie, produkce, herec, hudba, střih a užití postavy). Režisér Michal Orsava ocenil nasazení celého týmu. “Opravdu si sáhl na hranice svých možností. Bylo to strašně úmorné a strašně na poslední chvíli. Ale musím říct, že jsem skutečně rád, že konečně tato soutěž zavítala i do Brna.”

Vítězný snímek Gde proboha su si můžete přehrát zde:

Gde proboha su
V rámci 48 Hour Film Projectu Brno se také uskutečnily 3 herecké castingy, kterých se zúčastnilo 54 herců. “Byl to v rámci projectu jeden z prvních pokusů tohoto druhu, jak spojit samostatné herce a již vzniklé týmy dohromady. Jsme nadšeni, že castingy fungovaly a některé z herců si týmy skutečně do svých filmů vybraly. Dokonce to bylo pro některé herce natolik inspirativní, že vytvořili svůj vlastní tým,” říkají producenti 48 HFP Brno.
Kompletní výsledky 48 Hour Film Projectu Brno najdete na oficiálním webu akce. Generálními partnery bylo Statutární Město Brno a BioFilms rental s.r.o.
prvni-brnenske-klani-48-hour-film-project-zna-viteze
Držitelé hned 8 cen prvního ročníku 48 Hour Film Projectu Brno. Režisér Michal Orsava vlevo.

Interview s režisérem vítězného snímku "Gde proboha su" Michalem Orsavou

Jaké je to být prvním, kdo vyhrál 48HFP Brno?
Je to úžasný pocit, splnil se mi sen. Jsem hlavně rád, že tato soutěž dorazila i do Brna, že jsem jako Brňák mohl soutěžit ve svém rodném městě. Děkuji proto všem organizátorům, kteří se do tohoto projektu pustili. Chvála patří ale i ostatním týmům, všichni podaly za 48 hodin skvělý výkon.

Pojedete Brno reprezentovat do USA?
Rozhodně bych rád, takže doufám, že se to podaří! Uvidíme, jak se film bude líbit tam, i když sám neočekávám další úspěchy.
prvni-brnenske-klani-48-hour-film-project-zna-viteze-3
Režisér Michal Orsava.
Máte za sebou nějaké zajímavé projekty? Co připravujete?
Mým cílem je bavit lidi, a to originálním způsobem! Proto se pouštím do autorských věcí s nápadem. Možná jste viděli Brno - Město plné vzrušení, nebo Babišovy dostihy. Vše prezentuji na svém youtube kanále Michal Orsava. Teď momentálně se chystám vypustit do světa další video, tentokrát je to "Knight Rider na dálnici D1". Můžete se těšit!

Budete se účastnit dalšího ročníku "čtyřicetosmičky"?
Nejdřív jsem si řekl, že jsem si už splnil sen, pokořil tuto soutěž. Teď jsem ve fázi, kdy jsem si uvědomil, že mě tato soutěž vážně baví. Láká mě ten adrenalin a možnost motivovat lidi k tomu udělat něco skvělého za pouhé dva dny. Já sám jsem režii nestudoval, ale "Co je režie zjistíte až po tom, co se začne stmívat a vy máte ještě stihnout natočit tři scény" - David Fincher.