V sedmdesáti letech zemřel herec a režisér Jiří Ornest

V sedmdesáti letech zemřel herec a režisér Jiří Ornest
Herec Jiří Ornest a režisér Marek Najbrt (vpravo) při natáčení filmu Mistři.
Jiří Ornest se narodil 27. září 1946 v Praze do umělecké rodiny. Jeho otec byl divadelní režisér Ota Ornest, matka herečka Jarmila Smejkalová. Hercem byl i jeho strýc Zdeněk Ornest, dalším strýcem byl básník Jiří Orten.
v-sedmdesati-letech-zemrel-herec-a-reziser-jiri-ornest
Herec Jiří Ornest a režisér Marek Najbrt (vpravo) při natáčení filmu Mistři.
Ornest vystudoval herectví na DAMU a hned po dokončení studií získal angažmá v Divadle E. F. Buriana, kde působil až do jeho zrušení (1968-1990). V roce 1991 se stal členem souboru Divadla Na zábradlí. Za roli ve hře Ritter, Denne, Voss byl v roce 1996 nominován na cenu Thalie. Za stejnou roli získal Cenu Alfréda Radoka za nejlepší mužský herecký výkon.
Spolu s hercem Petrem Svojtkou založil v 60. letech alternativní divadelní skupinu Růžový palouček, později byl i u projektů Divadla ve Foyer a Náhradního divadla. Se svým přítelem, hercem a známým moderátorem Janem Krausem nastudoval jeho hru Nahniličko. Věnoval se rovněž práci v televizi, rozhlasu a dabingu. Za manželku si vzal Danielu Kolářovou.
Neznámý nebyl ani filmovým divákům. Poprvé se objevil před kamerou ve filmu Místo v houfu (1964). Většího zájmu (a i zajímavějších rolí) se dočkal až v devadesátých letech (Golet v údolí/1995, Hanele/1999). Nesmazatelně se u diváků zapsal jako neurvalý hokejový fanoušek v komedii Mistři (2005). Dále se objevil i ve filmu Protektor (2009) či stále uváděném Masarykovi (2016).