Ve věku 92 let zemřela herečka Libuše Havelková

Ve věku 92 let zemřela herečka Libuše Havelková
Libuše Havelková (foto: archiv Národního divadla)
Libuše Havelková (za svobodna Drboutová) se narodila 11. května 1924 v Českých Budějovicích. Za 2. světové války a bezprostředně po ní studovala na dramatickém oddělení Konzervatoře Praha. Následně se učila na DAMU, spoluzakládala její školní divadlo DISK, které se těší pozornosti dodnes. Havelková působila v 50. letech v Divadle E.F.Buriana, v jehož Studiu též vyučovala.
ve-veku-92-let-zemrela-herecka-libuse-havelkova
Libuše Havelková (foto: archiv Národního divadla)
Její divadelní kariéra vyvrcholila angažmá v Národním divadle, kde působila mezi roky 1960-1991. Kromě toho též vyučovala jevištní řeč a mluvený projev, což uplatnila i v rozhlase, televizi a filmu. Libuše Havelková se představila v padesátce televizních a celovečerních filmů, seriálů a pořadů. Větší roli ztvárnila v Robinsonce (1956) natočené podle románu Marie Majerové. Havelková si dále zahrála například ve Starcích na chmelu (1964), Ostře sledovaných vlacích (1966), Nemocnici na kraji města I. (1977), ve filmu Helimadoe (1993) nebo Maharal - tajemství talismanu (2006).

Libuše Havelková vzpomíná na natáčení Starců na chmelu

Starci na chmelu
Jejím manželem byl úspěšný hudební skladatel Svatopluk Havelka, s nímž měla neméně úspěšného syna Ondřeje, který se vedle herectví, moderátorství a režii věnuje též vedení swingového tělesa Melody Makers.
ve-veku-92-let-zemrela-herecka-libuse-havelkova-1
Libuše Havelková a Květa Fialová (foto: Česká televize)