CZ tržby: Masaryk skolil Konga! Nestačil na něj ani Logan

CZ tržby: Masaryk skolil Konga! Nestačil na něj ani Logan
Masaryk | Bioscop
Eva Herzigová, Karel Roden
Masaryk | Bioscop
Tvůrci Masaryka (2016) a stratégové, kteří měli prsty v načasování, mohou být spokojeni. Žebříček Top 20 totiž opanoval de facto artový snímek o významném diplomatovi z učebnic dějepisu. O víkendu (počítá se čtvrtek-neděle) na snímek do 144 kin přišlo 76.337 diváků, kteří za vstupenky utratili téměř 11 milionů korun. Když připočteme prosincovou návštěvnost, během které byl snímek promítnut sedmkrát v pražském Kině Lucerna, dělá to dle Unie filmových distributorů dohromady 91.521 diváků a téměř 13 milionů korun.
Nemá smysl diskutovat o tom, jak moc filmu pomohlo zviditelnění díky Českým lvům a kontroverzi, která kolem snímku minulý týden probíhala. To dokazují výše uvedená čísla. Producent Rudolf Biermann, který se v minulosti věnoval spíš mainstreamovějším snímkům, prostě ví, jak na to.
Hugh Jackman, Dafne Keen
Logan:Wolverine - Jeho schopnost uzdravování pomalu vyprchává a elánem také zrovna nehýří. Navíc je na vše skoro sám...
Druhý v pořadí skončil diváky i kritiky velmi dobře přijímaný Logan: Wolverine. Oproti Masarykovi měl k dispozici pouze 56 kin, kde oblíbeného mutanta vidělo 33.880 fanoušků. Za vstupenky v pokladnách nechali 5.21 milionů korun. Celosvětově má Logan na kontě přes 438 milionů dolarů, patří k výdělečnějším snímkům než ty z regulérní X-Men série a dá se očekávat, že půl miliardy bez problémů pokoří. Veleúspěšné loučení.
Kong: Ostrov lebek
Kong: Ostrov lebek
Až třetí skončila čtvrteční novinka Kong: Ostrov lebek. Poctivý blockbuster, který se snažil zlákat milovníky monster, sedmdesátkové válečné akce a trikových efektů, startoval ve 101 kinech. Přišlo na něj 30.196 diváků, kteří za lístky zaplatili 4.68 milionů korun. Celkem zklamání. Film s monstrózním rozpočtem 185 milionů dolarů v USA otvíral za 61 mega. Celosvětově má zatím na kontě 142 milionů dolarů.
Čtvrté místo patří animované Baleríně (2016) s návštěvností 12.617 diváků a tržbami 1.6 milionu korun. Pátý je LEGO® Batman film (2017), na který vyrazilo 9.198 vyznavačů netopýřího muže a populární dánské stavebnice. V pokladnách za vstupenky nechali 1.15 milionu korun.
Keanu Reeves
John Wick 2
Po třetím víkendu je až šestý. S 6.865 diváky a 1 milionem korun se John Wick 2 (2017) propadá do zapomnění. Životnost v rámci českých kin nic moc (zatím u nás snímek vidělo 65.605 diváků) , ale celosvětově má tahle novodobá akční mlátička/střílečka na kontě už 150 milionů dolarů.
Křídla stále slouží Andělu Páně 2 (2016), který je v kinech 15 víkendů v řadě, aktuálně mu patří sedmá příčka s návštěvností 8.016 diváků a tržbami 892 tisíc korun. Rekordman loňského roku má na kontě celkem 1 milion 116 tisíc 524 diváků a na tržbách 135 milionů korun.
Nechte zpívat Mišíka
Nechte zpívat Mišíka | (C) Česká televize/autor: Michaela Buchtová
Již ve středu šel do kin též hraný dokument Nechte zpívat Mišíka (2017), který se věnoval životu našeho významného muzikanta. Snímek se bohužel do Top 20 nedostal. Otázkou zůstává, jestli tomu "dopomohla" Česká televize, která coby koproducent film na svém artovém programu odvysílala jen tři dny po kinopremiéře.
Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.