US tržby: Poklidné čekání na Oscary v hororovém rytmu

US tržby: Poklidné čekání na Oscary v hororovém rytmu
Horor s komediálním nádechem Uteč má poměrně tradiční zápletku - černý muž se dostane do prostředí, kde očividně dominuje bílá. Na tom by nebylo nic neobvyklého. Neobvyklé je, jak celé téma filmaři zpracovali, ale tady je lepší zbytečně moc neprozrazovat. Bohatě stačí pustit si strhující trailer.
Uteč
Upoutávka slibovala zajímavou dusnou žánrovku a to se vyplnilo na 100%. Uteč je dost možná nejlépe hodnocený horor dekády a zcela zaslouženě otevřel o víkendu na prvním místě za 30.5 milionů, přičemž rozpočet byl 4.5 milionu. Studio tak může slavit a pravděpodobně začne brzy uvažovat nad tím, že to (jak už je u hororových hitů zvykem) u jednoho filmu neskončí.
Uteč byla jediná novinka, která se dokázala podívat do TOP10. Na druhé místo si pohoršil LEGO Batman s 19 miliony, na třetí si naopak s 9 polepšil druhý John Wick. Čtvrtý je propadák Velká čínská zeď (který ale zachrání mimo americké tržby) a na pětce unylá (ale pořád ještě obstojně vydělávající) erotická romance Padesát odstínů temnoty. Na třetí díl určitě dojde.
Zmínit je pak třeba devátého Rozpolceného, hit, s nímž nikdo nepočítal a který oživil dávný fenomén. Film celosvětově překonal hranici 200 milionů a na domácích tržbách ho pouhých pár set tisíc dělí od toho, aby šlo po Šestém smyslu a Znameních o třetí nejúspěšnější film M. Night Shyamalana.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.