Oscar 2017: Na koho si vsadíte?

Oscar 2017: Na koho si vsadíte?
La La Land - Ryan Gosling a Emma Stone. | 73rd Venice International Film Festival
Udílení nejznámějších filmových cen není jen svátkem kinematografie, ale též obrovským byznysem. Potvrzuje to i náš muž na drátě, bookmaker Michal Hanák, který přináší tipy na vítěze dle kurzů sázkové kanceláře.
Nejvíce želízek v ohni bude mít při rozdělování Oscarů La La Land (2016), který je favoritem na cenu za nejlepší film roku (1,08:1), nejlepší režii (Damien Chazelle, 1,04:1) a pro nejlepší herečku v hlavní roli (Emma Stone, 1,15:1).
Ryan Gosling, Emma Stone
La La Land - Ryan Gosling a Emma Stone. | 73rd Venice International Film Festival
Americká filmová akademie každoročně řeší dilema, zda upřednostnit umělecky dokonalé filmy, nebo kasovní trháky, které přitahují celosvětovou pozornost. Letošní nominace jsou mixem obou kategorií. Nechybí Rogue One: Star Wars Story (2 oscarové nominace a aktuální tržby 1,048 miliardy dolarů), Kniha džunglí (1 nominace a 964 milionů dolarů) nebo příběh ze světa Harryho Pottera Fantastická zvířata a kde je najít (2 nominace a 808 milionů dolarů). Favority hlavních kategorií však hledejme mezi filmy s výdělky obvykle o řád nižšími. 14 nominací má La La Land, 8 nominací Moonlight a Příchozí, 6 nominací Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny, Lion a Místo u moře.
Ploty
Ploty
Zároveň se střetnou filmy, které jsou v mnoha ohledech vynikající, s těmi „spíše průměrnými“, které stojí třeba na excelentním výkonu některého z herců. Do této kategorie patří třeba film JackieNatalie Portmanovou v hlavní roli nebo Fences, kde září Denzel Washington a Viola Davisová.
„Přibližně jednou za dekádu předvede Denzel Washington (2,45:1) fantastický výkon, posbírá ocenění a na pár let se odmlčí. Možná znovu přišel jeho čas. V kategorii herců v hlavní roli vyzve Caseyho Afflecka (1,5:1),“ říká bookmaker Michal Hanák.
Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny
Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny
S největší pravděpodobností si pro sošku "plešouna" nejčastěji půjdou tvůrci La La Landu, který už „v předkole“ posbíral sedm Zlatých glóbů a pět cen BAFTA. Naopak nejvíc dle kurzů ostrouhá Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny. Mezi diváky má film vynikající ohlasy (mezi uživateli Kinoboxu 84 procent), v žádné z hlavních kategorií však není vyloženým favoritem. Ze Zlatých glóbů a cen BAFTA přivezl jediný triumf.
Obrázek článku
Poznáte filmy nominované na Oscary?