Recenze: Za každou cenu aneb Film, co stojí za zhlédnutí

Recenze: Za každou cenu aneb Film, co stojí za zhlédnutí
2. Příběh dvou bratrů, co jaksi sešli na scestí ke kriminálnímu životu a nyní si opatřují dolary tím, že vykrádají banky - respektive to budou dělat tak dlouho, jak jim to situace a ochránci zákona Marcus (Jeff Bridges) a Alberto (Gil Birmingham) umožní - je temný, vtipný, krásně natočený, zajímavý i dojemný.
3. Neubírá tomu ani fakt, že jednu z hlavních rolí (vedle Bena Fostera) hraje Chris Pine. On totiž hrát umí, a jakmile mu, jako třeba tady, maskéři trochu zamatlají ten laboratorně estetickej xichtík, tak to hned vyjde víc najevo.

Trailer:

Ben Foster, Chris Pine, David MacKenzie
4. Scénář napsal Taylor Sheridan, což je člověk, který dělal také vynikající Sicaria (2015). Tak a máte to, další důvod, proč se na Za každou cenu těšit a jít do kina. Za každou cenu má i podobně dobrou hudbu jako Sicario. Dělali jí totiž Nick Cave a jeho dlouhodobý spolupracovník Warren Ellis. Krásně umocňuje atmosféru příběhu.
5. Za každou cenu (Hell or High Water) je název smluvní klauzule, používané v anglosaském právu, která znamená, že trvá povinnost zaplatit "ať se děje, co se děje", tedy i v případě, že je situace pro jednu stranu silně nepříznivá. V silně nepříznivé situaci se ocitnou i všechny hlavní postavy, a drží se jich to až do finále.
Jeff Bridges
6. Snímek střídá vážné scény s vtipnými, o které se stará převážně duo Bridges-Birmingham jako hašteřící se stárnoucí a brzy do důchodu odcházející ochránce zákona a jeho mladší kolega. Což je sice dost ohrané téma, ale když ono je to tak dobře napsané a zahrané, že tady to působí unikátně.
7. Je hodně důležité si film pouštět s dobrejma titulkama. Anglicky umím dobře, ale tady je díky kombinaci velmi silného jižního přízvuku, specifické terminologie a způsobu mluvy herců místy fakt těžké hercům rozumět. A jelikož je scénář napsanej kvalitně a úsporně, tak tam není věta nazmar a každá promeškaná část dialogu se může vymstít.
Za každou cenu
Za každou cenu
8. Co se mi na filmu nelíbilo? Nic mě nenapadá. Umím si představit, že někomu možná bude připadat pomalejší, příliš temný nebo depresivní, ale mně to nevadilo. Malilinko mi přišlo, že tam nemusel být ten moralizující náznak "banky sou špatné", ale nebyl zas tak výrazný. A je třeba být pozornost. Jde o chytrý snímek a vyžaduje inteligenci i od diváka.
Za každou cenu
9. Co se mi na filmu nejvíc líbilo? Všechno. Scénář. Režie. Herci. Hudba. Kamera. Střih. Konkrétně si zaslouží vypíchnout několik fantastických akčních přestřelek a autohoniček, které jsou extrémně věrně natočení, dávají strategicky i technicky smysl a je vyložená lahůdka se na ně dívat. Moc pěkně jsou obsazené vedlejší role, režisér použil jak herce (Katy Mixon z Nahoru a dolů), tak neherce. Dávejte pozor zejména na Old Timera a Starou Servírku. Byli výborní.
10. Pro koho film je? Pro všechny, co se jím líbilo Sicario,  Tahle země není pro starý (2007), Až na krev (2007), zkrátka jakýkoliv jiný povedený, napínavý, temný, ale neakční blockbuster. Pro lidi, co mají rádi hudbu Nicka Cavea. Pro ty, co chtějí vidět, že kapitán Kirk je dobrej herec. A i pro ty, co si chtějí na Bena Fostera po příšerném Warcraftu (2016) zlepšit názor.
Hodnocení: 96%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
Výsledná procentuelní známka vychází ze tří aspektů:
1) řemeslná kvalita a originalita filmu
2) hodnocení v rámci žánru
3) koukatelnost a zábavnost
P.S.: Za každou cenučtyři nominace na Oscara. Zda bude uveden i v českých kinech, zatím netušíme.