Jeden svět 2017 připomene smysl spolupráce

Jeden svět 2017 připomene smysl spolupráce
jeden-svet-2017-pripomene-smysl-spoluprace
Oznámení Theresy May o „tvrdém Brexitu“, Trumpovo převzetí moci ve Spojených státech a posilování radikální pravice, neochota evropských zemí k solidaritě při řešení migrace... V době populistické rétoriky, negativních diskusí na sociálních sítích a záplavy „fake news“ je spolupráce pozitivní cesta, jak reagovat na rozdělenou společnost v krizi hodnot.
„Spolupráce je především vzájemná komunikace a sdílení. Zvykli jsme si, že slovo sdílet znamená rychle poslat dál příspěvek na FB, který jsme si ani pořádně nepřečetli. Vraťme se k původnímu smyslu slova sdílení. Znamená to dělit se, být ochoten sám sobě něco upřít a zvažovat důsledky své volby pro ostatní,“ uvádí ředitelka festivalu Jeden svět Hana Kulhánková. „Spolupráce není samozřejmost. Je to schopnost, které se postupně učíme. V poslední době se ale spolupráce stala uměním a ovládá ji jen málokdo.“
jeden-svet-2017-pripomene-smysl-spoluprace
Slogan letošní kampaně festivalu zní Umění spolupráce. Je to pojem z oblasti současného umění, jímž se Jeden svět inspiroval a zasazuje ho do celospolečenského kontextu. „Zvolili jsme velmi pozitivně vyznívající téma, protože naše společnost již dlouhou dobu přijímá především negativně formulovaná sdělení,“ řekla Kulhánková.
Kampaň festivalu připravilo kreativní studio Ideamakers z Ústí nad Labem ve spolupráci s grafikem Tomášem Trnobranským. „Zásadní ideou kampaně je chápání aktu manuální práce jako prostředku k sociální interakci a socializaci. Umění pomoci či nechat si pomáhat, pracovat či spolupracovat nechápeme jako moment slabosti, ale jako jeden ze zásadních momentů přežití,“ uvedl Miroslav Hašek z Ideamakers.
Příklady spolupráce, anebo naopak její absence, procházejí napříč celým programem festivalu, který letos zahrnuje přes 110 filmů. Letošní novinkou je především kategorie Volte změnu! zaměřená na populistická hnutí i občanské aktivisty a aktivistky, jež potřeba změny přivedla až do politické arény. Migrace zůstala jedním ze zásadních témat pro filmaře a filmařky i v uplynulém roce, a proto další aktuální programovou kategorií bude Sen o Evropě – filmy o uprchlících na cestě do Evropy i o těch, kteří se po setkání s evropskou realitou probouzejí z naivního snu.
jeden-svet-2017-pripomene-smysl-spoluprace-2
Z loňského ročníku festivalu Jeden svět.
Ve spolupráci s architektonickou a urbanistickou platformou reSITE vznikla kategorie Tváře města sledující vztah člověka a městského prostředí. Kategorie Rodinné štěstí pak představuje západní rodinu a její význam v individualizované společnosti. Tradičními programovými kategoriemi opět budou Kdo je tady normální?, Takzvaná civilizace, Moc médií, Panorama a Jeden svět pro studenty a studentky i Jeden svět dětem. Ve zvláštní projekci budou představena videa Rádia Svobodná Evropa / Rádia Svoboda na pomezí reportáže a krátkého dokumentu.
Jeden svět letos zavádí novou soutěžní kategorii zaměřenou na české filmy. Porota České soutěže bude složena ze zástupců a zástupkyň zahraničních filmových festivalů. Jeden svět je tak chce motivovat k zařazování českých dokumentů do jejich festivalového programu. Více se o festivalu dozvíte na jeho webových stránkách.