Recenze: Pod rouškou noci - jaký je nový režisérský počin Bena Afflecka?

Recenze: Pod rouškou noci - jaký je nový režisérský počin Bena Afflecka?
Pod rouškou noci
Zde se skamarádí s šéfem kubánské mafie a šéfem policejní mafie (Chris Cooper), najde si kubánskou manželku (Zoë Saldanaová), zachrání dceru policejního mafiána (Elle Fanningová) před osudem horším než smrt, ale z té se stane hardcore křesťanka a začne Joeovi kazit jeho obchodní plány, což je ještě problematičtější, než když mu je kazil zdejší Ku Klux Klan.
Joe se rozhodne nějak to řešit, ale času je málo, a zdá se, že italský mafián přijede na Floridu, aby vše osobně s Joem radikálně vyřešil...
Ben Affleck (režisér) se rozhodl natočit filmovou verzi stejnojmenné knihy Dennise Lehana. Bohužel, tato adaptace nedopadla zdaleka tak dobře jako starší Lehanova kniha Gone Baby Gone (2007). V ději se vyskytuje hromada postav (ještě mnohem více, než je zmíněno v předchozích odstavcích) a spousta různých odboček a kliček, a je toho všeho příliš moc na dvouhodinový film.
Ben Affleck, Sienna Miller
Pod rouškou noci
Ledacos asi muselo být oproti knize vypuštěno nebo zjednodušeno, takže mnohé postavy nakonec fungují jen jako jakési rekvizity, které musejí v určitou chvíli udělat osudovou věc X, aby se děj mohl pohnout dál. Nemají jiný důvod existence, většinu filmu jsou někde mimo děj a nedozvíme se o nich dost informací, takže jsou nám fuk.
Něco velmi podobného platí o mnohých zvratech tohoto filmu. Každou chvíli se dozvíme nějakou zásadní informaci, například že Joe cosi důležitého udělal díky tomu, že má velmi dobré kontakty v Los Angeles, ale do té chvíle jsme o těch kontaktech nic netušili, a dál je už nikdo nezmiňuje. Celá Joeova kariéra (z řadového lupiče na gangsterského bosse) pak působí až příliš závratně a tudíž nedůvěryhodně.

Trailer:

Ben Affleck
No a pak je tu ještě ta drobnost, že Ben Affleck (herec) není v hlavní roli bůhvíjak dobrý. Nebo se do ní možná od začátku nehodil a je to špatný casting. Nebo špatná režie Bena Afflecka (režiséra).

V tomhle filmu je spousta náznaků něčeho hodně kvalitního. Některé scény a někteří herci v něm sem tam zazáří. Ale jde zatím o nejslabší Affleckův režijní počin a v této podobě by bylo lépe udělat z něj vícedílnou minisérii na HBO, kde by se děj mohl patřičně rozmáchnout a postavy by dostaly potřebnou hloubku.
Hodnocení: 50%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE