Na festivalu Berlinale bude uveden Masaryk, nový film Julia Ševčíka

Na festivalu Berlinale bude uveden Masaryk, nový film Julia Ševčíka
| Bioscop
Karel Roden
| Bioscop
Masaryk se věnuje jednomu krátkému, ale bohatému období v životě diplomata a politika Jana Masaryka. Po prosincových speciálních projekcích v pražském kině Lucerna se netradičně pojatý Masaryk podívá do německé metropole. Dramaturgové festivalu snímek zařadili do sekce Berlinale Special, kde uvádějí mimořádné počiny a pocty světovým filmařským osobnostem. Loni šlo například o poctu Alanu Rickmanovi ve snímku Rozum a cit (1995) a Davidu Bowiemu ve sci-fi Muž, který spadl na zemi (1976).
„Velmi si vážíme toho, že film Masaryk byl vybrán do hlavního programu letošní ho Berlinale z  několika tisíc titulů,“ říká producent snímku Rudolf Biermann a věří, že příběh této osobnosti může být srozumitelný mezinárodnímu publiku.
„Film vypráví v dobovém kontextu o událostech, které výrazně ovlivnily vznik moderní Evropy. Zároveň však nabízí nadčasovou úvahu o odpovědnosti jedince a jeho konání ve prospěch státu a národa, často na úkor sebe sama. Masaryk byl člověk velkého vnitřního sváru mezi citlivou uměleckou duší a smyslem pro zodpovědnost a sebeobětování ve prospěch společenských cílů. A v tomto smyslu mu může dobře porozumět i mezinárodní divák.“
„Příběh lidí, kteří se snaží, byť nedokonale, postavit diktatuře, je vždy nadčasový a romantický, stejně tak jako je často krutý a předem odsouzený k nezdaru. Ať už jde o Jana Masaryka, který se snaží přesvědčit velmoci, aby zarazily nacistickou agresi, či v jiném životním období agresi ruskou... Nebo o studenta stojícího si za svou pravdou oproti př esile... Č i o b ěžného člověka, který chce žít svobodně navzdory silám, kter é ho chtějí zmanipulovat či zajmout... Vždy jde nakonec o boj dobra proti zlu, a v něm zlo často vítězí,“ říká spoluscenárista a režisér filmu Julius Ševčík. Titulní úlohu vytvořil Karel Roden.
Do široké distribuce v rámci českých kin vstoupí Masaryk 9. března 2017. Je v tom symbolika, neboť Jan Masaryk zemřel za dosud nevyjasněných okolností v noci z 9. na 10. března roku 1948.
Eva Herzigová, Karel Roden
Masaryk | Bioscop