TOP 10: Žebříček ilegálně nejstahovanějších filmů roku 2016

TOP 10: Žebříček ilegálně nejstahovanějších filmů roku 2016
V TorrentFreak dali dohromady desítku na torrentech nejstahovanějších filmů v loňském roce a nejspíš nikoho nepřekvapí, že jde o drahé a zpravidla hodně trikové filmy, které se ve většině případů zájmu těšily i v kinech.
1) Deadpool, celosvětové tržby: $783 milionů
2) Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti, celosvětové tržby: $873 milionů
3) Captain America: Občanská válka, celosvětové tržby $1.15 miliard
4) Star Wars: Síla se probouzí, celosvětové tržby: $2.07 miliard
5) X-Men Apokalypsa, celosvětové tržby: $543 milionů
6) Warcraft: První střet, celosvětové tržby: $433 milionů
7) Den nezávislosti: Nový útok, celosvětové tržby: $389 milionů
8) Sebevražedný oddíl, celosvětové tržby: $745 milionů
9) Hledá se Dory, celosvětové tržby: $1.03 miliard
10) REVENANT Zmrtvýchvstání, celosvětové tržby: $532 milionů
Znovu se ukazuje, že ilegální stahování (ač využívané v hojné míře, neboť počet stažení jde do desítek milionů) nutně nemusí filmu z komerčního hlediska ublížit. Fanoušci totiž často na film po domácí projekci vyrazí do kina, aby ho viděli na velkém plátně, případně si ho naopak stáhnou po návštěvě kina, neboť si chtějí zopakovat scény, které je nejvíce ohromily. Tenhle trend se zpravidla týká hlavně komiksových filmů, kde je silná nadšenecká základna (ostatně, komiksy tvoří polovinu filmů v topce).
Je pravdou, že takový Warcraft a Den nezávislosti: Nový útok by méně stahovačů a více návštěvníků potřebovaly, oba filmy ale provázely slabé ohlasy a je otázkou, zda by za ně diváci byli ochotni platit, kdyby je nemohli "sosnout". l letos se každopádně potvrdilo, že aktivní stahovači nebudou hřebíčkem do rakve Hollywoodu. Kino se stále dokáže dobře prosadit.