Recenze: Zpívej - jaký je nový film od tvůrců série Já, padouch?

Recenze: Zpívej - jaký je nový film od tvůrců série Já, padouch?
Zpívej | Universal Pictures
Buster netuší, že důvodem zájmu je tisková chyba, vybírá zpěváky, připravuje finále, a doufá, že vyřeší své finanční problémy.
A mezitím někteří z finálových soutěžících řeší své soukromé problémy. Například gorilák už nechce loupit s ostatními gorilami (Gorilla Lives Matter!), slonice je příliš nesmělá, bizon příliš prdí, myšák je sobec, a tak dále...
Zpívej
Zpívej
Animovaný film Zpívej (od Illumination) se odehrává ve městě, kde žijí pouze zvířata, a klidně by mohl být přímým pokračováním Zootropolis (od Disneyho). Má srovnatelně kvalitní výtvarnou podobu a animaci, ale je výrazně méně nápaditý. Po stránce ústřední zápletky i po stránce drobných vtípků, kterých bylo v Zootropolis tolik.
Na ústřední zápletce mě zaujalo, že hlavní hrdina je na začátku filmu lhář a podvodník, a na konci filmu lhář a podvodník, kterému se splnil sen a zbohatl. Takže, milé děti: Pokud budete lhát a podvádět dobře a vytrvale, splníte si sny a zbohatnete!
A dost podobně je to i s ostatními postavami. Většinou u nich neproběhne žádný vývoj, ale místo toho se jejich prvoplánovité problémy zázračně vyřeší samy od sebe, shodou šťastných náhod.

Trailer:

Zpívej
Hlavním tahákem má být samozřejmě zpěv, kterého je ve filmu hodně (a proto má skoro dvě hodiny!). Nejzábavnější jsou párvteřinové střípky toho, jak nejrůznější zvířata zpívají v prvním kole soutěže (viz trailer). Delší scény s kompletními písničkami jsou někdy poněkud nudné - podle toho, zda se při nich děje něco vizuálně zajímavého (ne vždy).
Výběr písniček je přitom občas dost zváštní a nesouvisející s tím, co se ve filmu děje. Vzpomínám si, že gorilák se učí hrát na klavír, aby mohl ohromit diváky kombinací "brutální zvíře / procítěná hra na klavír" (tak nějak je to ve filmu řečeno). Pak přijde finále, gorilák sedne ke klavíru a začne hrát a zpívat toto:
A zpívá to v téměř identickém aranžmá. To znamená, že:
Nic procítěného na tom songu není.
Pokud je něčím vtipný, tak nikoliv kontrastem "brutální zvíře ❌ procítěná hra na klavír", nýbrž kontrastem "brutální zvíře ❌ homosex", a to pouze pro toho, kdo zná ten videoklip.
Většina hudby při opičákově vystoupení hraje z playbacku a jeho klavírní umění není téměř slyšet.
Zpívej
Ke své smůle musím konstatovat, že dobrou polovinu použitých songů jsem vůbec neznal, přestože jde údajně o existující slavné pecky, pravděpodobně z nedávných let. Kdybych poslouchal současný pop, asi bych se bavil o trochu líp.
Jediný původní hudební materiál je ten, který hraje a zpívá punková dikobrazice, v českém dabingu Ewa Farna. A tu musím upřímně pochválit, protože její dabingový výkon mi přišel příjemně civilní a zajímavější, než profi dabéři ve všech ostatních rolích. Ostatní dabéři naštěstí nezpívají, protože všechny ostatní písničky (kromě dikobrazice) zůstaly v původním znění bez překladu, včetně těch, jejichž text je signifikantní pro děj filmu.
V originále si možná také užijete slavné americké herce, ale já viděl dabovanou verzi a nevím, jestli u nás ta původní bude uváděna.
Takže, nějak to přežijete, ale proč si místo toho nepustit radši nějakou svou oblíbenou kapelu?
Hodnocení: 50%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE