Válečný Dunkerk Christophera Nolana představuje novinky

Válečný Dunkerk Christophera Nolana představuje novinky

Nejdříve onen zmiňovaný plakát:

Dunkerk
V hlavních rolích se představí Tom Hardy, Kenneth Branagh nebo Cillian Murphy. Neskutečně složitý a odvážný logistický úkol - přepravit 300 tisíc vojáků z francouzského přístavu Dunkerque na britské území - se odehrál na přelomu května a června 1940 z důvodu nacistické hegemonie. Dunkerque byl v té době de facto jediným ostrůvkem-přístavem svobody v Evropě (když nepočítáme Británii). Pro Francouze, Brity a Belgičany jde o srdeční záležitost, nejedná se o ledasjaký hrdinský historický čin. Je tedy dobře, že se režie chopil právě Nolan (Interstellar, Počátek, Temný rytíř), který má evropské (přesněji britské) kořeny.

Dunkerk: Sestřih z natáčení

Dunkerk
A teď už ke zmiňovaným videím z natáčení Dunkerku. Úlohy se zhostil fanoušek vystupující na YouTube pod přezdívkou AtooX. Vzal to velmi poctivě, což znamená, že zachytil natáčení se vším všudy; s vyčerpávajícím čekáním a nekonečnými přípravami. Na své si tedy nepřijdou vyznavači krátkých klipovitých videí s HD obrazem, ale fanatici do starých strojů a hnidopiši, luštící kódy na plavidlech, tancích nebo kulometech.
Videa z natáčení Dunkerku nicméně vydávají ještě jednu zprávu - za filmy obecně stojí neskutečné množství mravenčí práce. A je škoda ukázat autorům zdvižený prostředník tím, že si jejich dílo stáhneme z nějakého serveru v pochybné kvalitě.

Dunkerk: Teaser

Dunkerk
Když jsem v úvodu článku zmínil ty Hvězdné války, přece jen by se jedna "drobná" spojitost mezi uvedením Rogue One: Star Wars Story a novinkami ohledně Dunkerku našla. Režisér a scenárista Nolan má slabost pro IMAX a netradiční obrazové formáty. Právě před uvedením Rogue One v 70mm IMAX formátu představí sedmiminutovou ochutnávku z válečné vřavy. Do českých kin se Dunkerk prvně podívá 20. července 2017.