Pohádková klasika, filmové lahůdky a hudební pořady, to budou Vánoce v České televizi

Pohádková klasika, filmové lahůdky a hudební pořady, to budou Vánoce v České televizi
Jan Komínek | Česká televize
Česká televize letos vsadila na vánoční klasiku v podobě tradičních pohádek, hudebního programu určeného pro stanici Art a filmové lahůdky. Na své by si tak měli přijít všechny generace diváků. Pro ty nejmenší bude připraven program na stanici Déčko, kde se dočkají animovaných snímků, seriálů a vánočních dílů večerníčků jako Krtek, Žížaláci (2009) nebo Chaloupka na vršku (2006).
Starším dětem bude určen rozsáhlý pohádkový program na ČT 1. Kromě čtyř zcela nových pohádek bude televize vysílat i starší pohádky jako Šťastný smolař (2012), Anděl Páně (2005), Svatojánský věneček (2015) nebo Čert ví proč (2003). Novinkami letošního roku budou pohádky Pravý rytíř (2016), Slíbená princezna (2016), Zázračný nos (2016) a po loňské premiéře jedna další speciální pohádka pro neslyšící - Nepovedený čert (2016).

Pravý rytíř - na programu 24. prosince

Jan Komínek, Lucie Černá
Jan Komínek | Česká televize
Vincent (Jan Komínek), rozvážný a mírumilovný mladík, který rád čte a maluje, je pravým opakem svého otce (Lukáš Vaculík). Ten má jako vysloužilý a ambiciózní rytíř silnou potřebu svého syna neustále opatrovat a zahrnovat ho důležitými radami. Dokonce jej doprovází i na zkušenou do světa. Na cestě se setkají s černokněžníkem, vystaví nebezpečí říši víl a musejí svoji chybu napravit. A samozřejmě osvobodit krásnou princeznu (Lucie Černá).

Slíbená princezna - na programu 25. prosince

Jan Cina, Marta Dancingerová
| Česká televize
Na začátku příběhu vyprávěného na motivy oblíbené Zlatovlásky je kůže kouzelného hada. Kdo ji ochutná, porozumí řeči zvířat. Ochutná ji i zlý kníže Honorád. Ani to ho však neodradí od nesmyslné krutosti vůči všem a všemu. A když si potom usmyslí, že chce zlatovlasou nevěstu, vyšle svého čeledína Jiříka, aby se vypravil z rodné Božemie daleko do světa a zlatovlasou Radost mu přivedl. Po řadě dobrodružných situací se spolu se svou družinou Jiřík nakonec dostane až ke království, kde nejmladší ze dvanácti dcer je právě zlatovlasá princezna Radost. Jediná doposud neprovdaná. Zadarmo si ji ovšem Jiřík neodvede...
„Všichni ten příběh známe. Jde o původně lidové vyprávění, které Karel Jaromír Erben literárně zpracoval a publikoval pod názvem Zlatovláska,“ říká kreativní producentka Kateřina Ondřejková, v jejíž tvůrčí skupině pohádka vznikla. „Dějová linka, která je u Erbena velmi jednoduchá, je scenáristkou Ivou Procházkovou obohacena o řadu dobrodružných i humorných prvků a staví na tradici české filmové pohádky s vtipnými dialogy, vyhraněnými charaktery, ale i překvapivými momenty. Diváci se můžou těšit na dobrodružnou podívanou se spoustou reálných zvířat a efektních triků.“

Zázračný nos

Vladislav Plevčík, Kristína Kanátová
| Mikuláš Křepelka
Romantický pohádkový příběh diváky zavede do zajímavého světa voňavkářského řemesla, kde se však vedle krásy vůní skrývají také sobectví, zloba a intriky. Princezna Diana se má provdat za vojvodu Filipa, se kterým je zasnoubená od malička. Její otec je přesvědčený, že Filip bude pro Dianu vhodným ženichem a oporou. Diana má však pochybnosti – Filip jí prokazuje úctu, ale nikoliv romantické city. Diana touží zjistit, zda je láska vévody k ní opravdu upřímná a jestli s ním bude šťastná. V předvečer slavnosti využije nabídky tajemného kouzelníka, který na jarmarku slibuje lidem odpovědi na otázky o jejich osudu a budoucnosti. Diana vypije zázračný elixír, ale až na zámku se zděšením zjistí, že jí narostl dlouhý nos...

Nepovedený čert

Nepovedený čert
Příběh o blonďatém a modrookém čertovi, který nezapadá mezi ostatní obyvatele pekla, natočili neslyšící herci. I letos se na natáčení podílel soubor Pantomima S. I. z Brna, kterou už řadu let vede Jindřich Zemánek. Díky dabingu Jiřího Dvořáka, Ondřeje Brouska či Matouše Rumla si ale pohádku budou moci užít všichni diváci.
„Vánoční pohádky České televize se postupně staly tradiční součástí svátků pro miliony diváků. Každý rok si proto na vánočním programu dáváme extrémně záležet a mám radost, že i letos se nám podařilo natočit čtyři nové příběhy,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák. „Spolupracovali jsme na nich s předními českými autory.“
Karel Zeman
Kromě výše zmíněných pohádek se diváci dočkají i televizní premiéry snímku Lída Baarová (2016), Domácí péče (2015) nebo zrestaurované verze Barona Prášila (1961). Dojde ale i na filmové klenoty v podobě Podrazu (1973), Někdo to rád horké (1959) či Nedotknutelných (2011).
ČT Art odvysílá řadu dokumentů, koncertů a pásmo věnované padesátému výročí studia Ypsilon. Silvestr pak bude jako již tradičně patřit pořadům 168 hodin, Zázraky přírody a Všechnopárty.