Životopis skladatele Myslivečka dostal rekordní podporu fondu. Peníze má i Najbrtova pohádka nebo Mádlův film

Životopis skladatele Myslivečka dostal rekordní podporu fondu. Peníze má i Najbrtova pohádka nebo Mádlův film
Il Boemo | 2media.cz
Il Boemo
Il Boemo | 2media.cz
Ambiciózní projekt o životě hudebního skladatele, který mimo jiné učil Wolfganga Amadea Mozarta, podpořila Rada rekordní částkou 23 milionů korun. Rozpočet snímku Il Boemo, který má šanci oslovit mezinárodní publikum, činí 128 milionů. Myslivečkovi se Petr Václav věnoval již v dokumentárním snímku Zpověď zapomenutého (2015). Tentokrát jde nicméně o skutečnou výzvu, životní projekt.

Trailer ke Zpovědi zapomenutého:

Zpověď zapomenutého
„Pro mne i pro producenta Jana Macolu začíná velmi důležitá fáze života, kdy sestavíme skupinu lidí, z jejichž společného úsilí, nadšení a výjimečného nadání vznikne film o jednom z nejvýraznějších umělců, kteří se kdy v Praze narodili," reagoval Petr Václav. Jak je daleko s přípravami? „Estetika filmu a jeho obrazy, které chci spolu s kameramanem Štěpánem Kučerou vytvořit, jsou mi víceméně naprosto jasné, casting je tou nejdůležitější a nejvíce vzrušující fází příprav, které mne čeká hned od prvních dní roku 2017.“
Aňa Geislerová, Gabriela Míčová
Zahradnictví: Rodinný přítel
Druhým podpořeným projektem byla závěrečná část trilogie Zahradnictví – Nápadník (2017) režiséra Jana Hřebejka a scenáristy Petra Jarchovského, kterému Rada přiklepla 7.5 milionu korun. Rada ocenila zejména producentskou část ambiciózního projektu, který půjde do kin ve třech termínech příští rok.
Mira Fornay
Režisérka Mira Fornay chystá Žáby bez jazyka.
6.5 milionu korun získal režisér Tomáš Pavlíček (Parádně pokecal) na svůj druhý celovečerní film Sešlost. Půjde o komediální drama, v němž se na chatě setkají tři generace jedné rodiny. Projekt Miry Fornay Žáby bez jazyka dostal podporu 7.5 milionu korun a autorka se v něm věnuje tématu násilí. V němž se ocitají manželé, milenci, rodiče a děti kolem hlavní postavy snímku.
Jiří Mádl
Jiří Mádl
Pohádka Čertí brko Marka Najbrta se o podporu na výrobu ucházela již dvakrát a napotřetí obdržela 8.5 milionu korun. Snímek má dle Rady potenciál zvednout úroveň současné české tvorby pro děti například i díky tomu, že se věnuje inovativnímu žánru. Posledním podpořeným projektem je film Na střeše Jiřího Mádla, který v minulosti získal dotaci v kompletním vývoji. Mádlů druhý režijní počin se bude věnovat společenským otázkám v žánru komediálního dramatu a od fondu obdržel 7 milionů korun.
Podpořené projekty:
Mimesis Film s.r.o. - Il Boemo - 23.000.000,- Kč
Fog´n´Desire Films s.r.o. - Zahradnictví/Nápadník - 7.500.000,- Kč
MasterFilm, s.r.o. - Sešlost - 6.500.000,- Kč
CINEART TV Prague s.r.o. - Žáby bez jazyka - 7.500.000,- Kč
Punk Film, s.r.o. - Čertí brko - 8.500.000,- Kč
DAWSON films s.r.o. - Na střeše - 7.000.000,- Kč
Všechny projekty jsou podpořeny jako dotace s podílem na zisku. Rada nepodpořila dalších 15 žádostí.