Jiří Macháček si v novince Ondřeje Trojana zahraje kontroverzního šéfa rozvědky Zdeňka Tomana

Jiří Macháček si v novince Ondřeje Trojana zahraje kontroverzního šéfa rozvědky Zdeňka Tomana
Tohle nevypadá na lacinou dobovku. | T.H.A.
„Jde vlastně o předtáčku, hlavní natáčení proběhne na jaře a na podzim příštího roku,“ přibližuje Ondřej Trojan plán, který počítá až se 47 natáčecími dny.
Ondřej Trojan, Jiří Macháček, Vladimír Barák
Ondřej Trojan | T.H.A.
V hlavní roli Zdeňka Tomana se představí Jiří Macháček. Asi před třemi lety jsem se Ondry ptal, jestli nechystá nějaký film, protože jsem chtěl točit něco právě s ním. A on že ano, připravuje, Zdeněk Toman se to jmenuje. Šéf komunistické rozvědky po druhé světové válce, zároveň Žid a současně takový vekslák té doby, prapodivná postava, jeden z prvních komunistů vězněných komunisty. A to mě zaujalo. To bych měl hrát já, říkám. A Ondřej na to: No, jak se na tebe dívám, máš s ním hodně společných rysů…,“ popisuje Jiří Macháček s úsměvem, jak se k roli Tomana dostal.
Kateřina Winterová, Jiří Macháček
Kateřina Winterová a Jiří Macháček v hlavních rolích snímku Zdeněk Toman. | T.H.A.
Jeho ženu Peslu hraje herečka a zpěvačka Kateřina Winterová. „Jsem ráda za takhle velkou příležitost v historickém filmu. Já jsem například vůbec nevěděla, že existoval nějaký Zdeněk Toman, postava na jedné straně nenáviděná a na druhé adorovaná, protože přispěl ke vniku židovského státu. Sama se v jiné části své práce historii věnuju , i když mě zajímá spíš to hezké, jako jsou tradice, První republika… Ale to, co následovalo, je velmi málo známé a dovysvětlené.“
Další postavy filmového příběhu, ať už ty historicky známé, jako je Rudolf Slánský, Jan Masaryk, Klement Gottwald či prezident Beneš, nebo ty, o jejichž existenci a vlivu ví málokdo, ztvární Marek Taclík, Stanislav Majer, Tatiana Vilhelmová, Viktor Preiss, Lukáš Latinák, Roman Luknár, Kristýna Boková, Miroslav Táborský, Václav Neužil, Jaroslav Plesl nebo Pavel Liška.
Ondřej Trojan
Ondřej Trojan | T.H.A.
„Je pro mne fascinující, zabývat se touto dobou, o které se tak málo mluví a která zásadním způsobem ovlivnila naše životy až do dnešních dnů,“ říká k volbě tématu režisér Trojan. „Koneckonců mnoho potomků těch, co se dostali v poválečných letech přes mrtvoly nahoru, působilo v různých tajných i veřejných strukturách až do roku 1989 a nemálo z nich, bohužel, dodnes. Metody, které si osvojili od svých předků, praktikují v naší politice, bohužel, také dodnes.“
Kameramanem filmu je Tomáš Sysel, autory scénáře Zdeňka Šimandlová a Ondřej Trojan. Producentem je Filmová a televizní společnost Total HelpArt,T.H.A., koproducentem Česká televize a slovenská produkční společnost PubRes. Premiéru by měl mít Zdeněk Toman v únoru 2018.
Toman
Tohle nevypadá na lacinou dobovku. | T.H.A.