US tržby: Odvážná Vaiana to nandala zvířatům, milencům i Santovi

US tržby: Odvážná Vaiana to nandala zvířatům, milencům i Santovi
Spojenci
Do téhle spokojené společnosti se nyní nově přidala Odvážná Vaiana, která si v úterý v předpremiéře připsala rekordních 2,6 milionů dolarů, na Den díkůvzdání přidala dalších 15 milionů, celkově za víkend vybrala 55,5 milionů a 81 milionů má za všechny sváteční dny promítání. Snímek přirozeně skončil na vrcholu žebříčku, přičemž už nyní to vypadá na velký hit.
Pravda, ve světě se zatím žádná sláva nekoná (momentálně jen 17 milionů), Vaiana má ale většinu trhů teprve před sebou, takže by nakonec mohla na celosvětových tržbách klidně zdolat i onu bájnou miliardu. Otázkou je, jak moc si diváci exotickou hrdinku oblíbí a tím pádem kolikrát na film vyrazí do kina. U Ledového království to ze začátku taky na trvalku úplně nevypadalo a film nakonec vydělal 1.2 miliardy dolarů. Vaianu může potkat stejný osud.
Marion Cotillard, Brad Pitt
Spojenci
Očekávaní Spojenci Roberta Zemeckise, kteří měli nechtěnou bulvární reklamu, když se rozešli Brad Pitt a Angelina Jolie (jedním z důvodů měl být románek herce s Marion Cotillard, která ve filmu s Pittem hraje), se navzdory mediálnímu zájmu neprosadili. Skončili až čtvrtí se 17 miliony, což příliš dobře nevypadá v kontrastu s 85 milionovým rozpočtem. Recenze nejsou z nejhorších a Pitt si ve filmu jde pro další nacistické skalpy, tak proč tak slabý opening? Paradoxně tu možná ublížila právě bulvární šeptanda. Mít pověst filmu, který rozeštval nejoblíbenější pár Hollywoodu, to není dvakrát výhoda.
Billy Bob Thornton
Santa je pořád úchyl
Nejhůře si každopádně vedl návrat ožralého Santy v podání Billyho Boba Thorntona. Přestože si filmaři dali načas - původní film měl premiéru před dlouhými třinácti lety - nijak dobré pokračování fanouškům nepřinesli.
Dvojka se toho sice, lidově řečeno, pořád nebojí, ale působí podle recenzí utahaně, postrádá jiskru svého předchůdce a i ty vtipy jsou tentokrát druhá cenová. 9 milionů startovné je spíše cena útěchu, návrat kasaře Willieho nicméně přišel studio jen na střízlivých 26 mega, takže by neměly hrozit velké ztráty. Že jsme dostali další zbytečné pokračování, to už je věc druhá.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.