Recenze: Červená želva - kreslené artové dílo, v němž se možná souloží se želvou

Recenze: Červená želva - kreslené artové dílo, v němž se možná souloží se želvou
...buď zešílí, nebo se začnou dít nadpřirozené věci.

Trailer:

Červená želva
Holandský animátor Michaël Dudok de Wit natočil v produkci slavného japonského studia Ghibli (což se mimochodem čte "Džibli", ne "Gibli") celovečerní film, který pravděpodobně musíme označit za artové dílo, protože:
1) se v něm vůbec nemluví
2) nemá logicky vysvětlitelný děj
3) možná se v něm souloží se želvou.
Nechci o ději prozrazovat více a možná bych nemohl, ani kdybych chtěl. A varuji vás, že když se podíváte na oficiální trailer, budete znát vlastně celý obsah filmu a po shlédnutí kompletního snímku nebudete o nic moc chytřejší, než po shlédnutí traileru.
V průběhu sledování filmu se mi pořád znovu a znovu neodbytně vracela myšlenka "Hezky to vypadá, jsem patřičně dojat, ale mohlo by to trochu víc odsýpat, protože se moc není na co koukat."
Pustý ostrov je značně... pustý a skládá se z přibližně pěti lokací, kde se odehrává většina děje. Horší je, že film zjevně neměl nijak grandiózní rozpočet, takže třeba moře vypadá v různých záběrech zásadně jinak: Někdy se efektně třpytí a vlní, jindy je to naprosto nehybná modrá plocha (a tím myslím stejné moře při stejném počasí a stejné denní době).
Červená želva má srovnatelný emocionální náboj, jako třeba tahle krátká scéna ze Spirited Away nebo tahle krátká scéna ze Vzhůru do oblak. Ale není tak výtvarně zajímavá a ten emocionální náboj je rozředěn dvacetkrát větší délkou.
A znamená to, že Červená želva není dobrý film? To rozhodně ne...
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE