Recenze: Odvážná Vaiana - Legenda o konci světa

Recenze: Odvážná Vaiana - Legenda o konci světa
Odvážná Vaiana: Legenda o koncic světa
Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa
Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa | Walt Disney Pictures
Když tu přichází z moře temnota, kokosy hnijí, ryby mizí, a Vaiana se na malé loďce vydává najít poloboha Mauiho (Dwayne Johnson), s jehož pomocí může porazit lávového démona a vrátit kamenné srdce ostrovní mořské královně. Nebo něco v tom smyslu.
Nejnovější CGI disneyovka překrásně vypadá. V některých scénách, kdy je kamera trochu dál od postav, jsou záběry nerozeznatelné od skutečné panenské přírody. A když vidíme postavy, sice si je nespleteme s realitou (protože jsou záměrně stylizované), ale každičký centimetr jejich těla je fantasticky vymodelovaný a animovaný. Vlající vlasy! Mokré vlasy!! Mokré vlasy posypané pískem!!! Opravdu dokonalost sama. A díky tomu je většinou příjemné se na Vaianu dívat i když se v ní zrovna nic zásadního neděje.

Trailer:

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa
Pokud jsem dobře počítal jména v titulcích, Odvážná Vaiana měla sedm autorů námětu a čtyři režiséry, a obávám se, že je to vidět. Velmi přímočarý, až triviální námět nenabízí možnost nějakých zajímavých zvratů, nebo dokonce dilemat, takže se tvůrci soustředili hlavně na to, aby ve filmu byly hezké vizuály a hodně fórků, které obstará především Vaianin retardovaný kohout Heihei. A samozřejmě Maui se svým oživlým tetováním (který se ovšem ve filmu poprvé objeví až v polovině).
A legrační akční souboje s velkým zpívajícím krabem nebo s armádou ozbrojených kokosů. Ano, kokosů. zabijáckých kokosů s končetinami. Na válečných lodích. Ne, taky to nechápu.
Vaiana mi v jistém ohledu připomínala některé slabší Marvelo-Disneyovky. Obávám se, že i v tomto případě film tak nějak celkově nefungoval, ale Disney se v něm tak dlouho vrtal, upravoval a přestříhával, až z něj vzniklo něco, co skoro funguje. A tohle Disney umí, takže to opravdu skoro funguje. Skoro.
Hodnocení: 60%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Viděl jsem dabovanou verzi (tedy bez Dwayna Johnsona a Jemaine Clementa). Písničky jsou netradiční v tom, že se jejich texty dost málo rýmují (i v originálu), což v češtině působí ještě o něco hůře. Ale i když jsem si následně poslechl celý soundtrack v angličtině, žádná písnička mi k uchu nepřirostla.