Milujete filmy Jima Jarmusche? Těšte se na přehlídku jeho kultovek a předpremiéru Patersona

Milujete filmy Jima Jarmusche? Těšte se na přehlídku jeho kultovek a předpremiéru Patersona
U příležitosti lednové premiéry snímku Paterson bude v kinech a na DVD představena kolekce sedmi starších filmů slavného režiséra, počínaje prvotinou Trvalá dovolená (1980) a konče téměř o čtvrtstoletí novějším snímkem Kafe a cigára (2003). Výběr starších Jarmuschových děl pak v těchto kinech doplní novinka Paterson v exkluzivní předpremiéře.

Trailer na Patersona:

Paterson | Aerofilms
„Když jsme Patersona viděli, ohromil nás. Jarmusch dokázal, že je zpět ve své nejlepší formě. Bylo to tak mocné, že jsme se rozhodli připomenout si jeho starší filmy, takže v kinech, v televizi, na internetu i na DVD kolem uvedení filmu Paterson vypukne celá jarmuschovská sezóna," říká ředitel distribuční společnosti Aerofilms Ivo Andrle.
Kolekce sedmi starších děl, kterými se Jarmusch etabloval do pozice jedné z nejvýraznějších autorských osobností současného filmu, bude navíc začátkem prosince vydána i na DVD. Takže cinefilové již mohou psát Ježíškovi. Limitovaná edice bude k dostání v síti knihkupectví Kosmas, obchodě Terryho ponožky a v jejich elektronických obchodech.
milujete-filmy-jima-jarmusche-teste-se-na-prehlidku-jeho-kultovek-a-predpremieru-patersona
Režisér, scenárista, příležitostný herec a velký milovník hudby Jim Jarmusch.
Všestranný umělec a zásadní osobnost nezávislého filmu
Jim Jarmusch, rodák z Ohia, pomáhal utvářet moderní podobu amerického nezávislého filmu. Originalitou svých snímků, které natáčí již více než třicet let, však toto teritorium dalece přesahuje. Na svých filmech se režisér, pro něhož je obrazem lidské existence cesta, vyprávěcím principem dialog a klíčovým tématem kulturní rozdíly, podílí jako scenárista a někdy také jako střihač, producent či kameraman. Velký důraz klade Jarmusch také na hudební stránku svých filmů, kterou mu pomáhají vytvářet významné muzikantské individuality.
Mimo zákon
Mimo zákon – Tom Waits, John Lurie a Roberto Benigni | Aerofilms
Od debutu Trvalá dovolená až po Kafe a cigára
Kolekce snímků, které budou uvedeny v programu přehlídek a na DVD, představuje komplexní průřez Jarmuschovou tvorbou. Nemůže tedy chybět režisérova prvotina Trvalá dovolená, černobílá epizodu ze života tuláka, který zažívá letmá setkání s dalšími outsidery. Uvedeno bude i minimalistické a cenami ověnčené komediální drama Podivnější než ráj (1984), sžíravě ironický příběh poameričtěného emigranta, který se dotýká zaběhnutých představ o Americe jako zemi snů, a „noirová komedie“ s Tomem Waitsem a Roberten Benignim Mimo zákon (1986).
Winona Ryder
Noc na zemi | Aerofilms
Diváci nebudou ochuzeni ani o Jarmuschovy povídkové filmy. Do programu je zařazena pocta italské a japonské kultuře Tajuplný vlak (1989), pětice komediálních příběhů z prostředí taxikářů Noc na zemi (1991) a jeden z divácky nejvděčnějších filmů - Kafe a cigára. Jedenáct černobílých mikropříběhů, ve kterých diskutují jejich protagonisté nad šálkem kávy a za vydatného pokuřování cigaret, točil Jarmusch postupně již od roku 1986 a v roce 2003 z nich poskládal celovečerní film, ve kterém se setkávají významné umělecké osobnosti a režisérovi přátelé – Tom Waits, Iggy Pop, milovník kávy Bill Murray a další. Sedmičku filmů završuje dnes již kultovní Mrtvý muž (1995). V existenciálním psychedelickém westernu s legendárním soundtrackem od Neila Younga exceluje Johnny Depp.

Upoutávka na Mrtvého muže:

Mrtvý muž
Exkluzivní uvedení snímku Paterson
V rámci prosincových přehlídek bude v exkluzivní předpremiéře, ještě před datem americké premiéry, představen i snímek Paterson, který do kin po celé České republice vstoupí 5. ledna. Paterson byl poprvé představen na letošním ročníku festivalu v Cannes a u nás tvořil jeden z vrcholů programu 51. MFF Karlovy Vary. V hlavní roli řidiče autobusu, který se v každé volné chvilce věnuje psaní civilní poezie reflektující jeho každodenní život, září současná herecká hvězda Adam Driver. Podle Jarmuschových slov bylo jeho záměrem vytvořit „protilék na současné temné filmy, zaměřené výhradně na dramatické zvraty a akci.”
milujete-filmy-jima-jarmusche-teste-se-na-prehlidku-jeho-starsich-kultovek-i-predpremieru-patersona
Termíny prosincových přehlídek a pěti předpremiér Patersona:
Minikino Ostrava 9. - 11. 12. 2016
Kino Junior Jablonec n. Nisou 6. - 27. 12. 2016
Hradecké Bio Central 11. - 14. 12. 2016
Brněnské Univerzitní kino Scala 27. - 30. 12. 2016
Pražské kino Aero 28. – 31. 12. 2016
Obrázek článku