Sebevražedný oddíl: Nabízí prodloužená verze více Jokera a drsných záběrů?

Sebevražedný oddíl: Nabízí prodloužená verze více Jokera a drsných záběrů?
Sebevražedný oddíl | Warner Bros.
Muž z oceli jakožto předskokan obstojně zafungoval. Recenze byly slušné, 668 milionů dolarů jako úvod do série dokonce vynikající (marvelovský start Iron Man urval "jen" 585 milionů). A pak měl přijít trumf. Souboj Batmana a Supermana. Syn Kryptonu a netopýr Gothamu na opačných stranách, to byl jasný útok na miliardu v tržbách. Studio si bylo TAK jisté úspěchem filmu v kinech, až se vlastně ani o jiném možné výsledku neuvažovalo. Jenže pak přišla realita v podobě mizerných recenzí a rozladěných fanoušků (ne samozřejmě všech, ale bylo jich dost na to, aby studio znervóznělo). Když Batman v Superman na miliardu nedosáhl (ani se jí nepřiblížil, celosvětové tržby se zastavily na 873 milionech), u Warnerů zpanikařili. Začalo se mluvit o tom, že budoucí komiksovky s hlavičkou DC budou odlehčenější, což údajně vedlo k velkým přetáčkám a dodatečným úpravám Sebevražedného oddílu.
Téma: Zákulisní boj o výslednou podobu Sebevražedného oddílu aneb co vše bylo při natáčení špatně
Téma5. 8. 2016
Téma: Zákulisní boj o výslednou podobu Sebevražedného oddílu aneb co vše bylo při natáčení špatně
Sebevražedný oddíl měl být podle prapůvodních plánů o drsné partičce superpadouchů, kteří musí dělat dobré věci. Po negativní odezvě na BvS ale najednou propagace hrála na notu "Sebevražedný oddíl bude fajn akční komedie ve stylu Strážců Galaxie". I Sebevražedný oddíl si nakonec vysloužil kritiku. Byla nicméně menší, než u BvS, neboť se film mohl opřít o fantastickou Harley Quinn, úderný soundtrack a řadu dobře mířených hlášek.
Proč tedy vlastně začali fanoušci po premiéře volat po alternativním sestřihu (jehož se nakonec i dočkali)? Studio si za to mohlo samo. O přetáčkách se všeobecně vědělo, Jared Leto vyjádřil zklamání, že řada scén s Jokerem skončila na podlaze střižny a trailery obsahovaly tunu scén, které se do kinoverze nedostaly. Uspokojí prodloužený sestřih, který vyšel i u nás na Blu-ray, hladové fanoušky? Krátká verze - ne. Takhle stručně vám to ale pravděpodobně stačit nebude, takže přejdeme k podrobnostem.

Následující text přirozeně obsahuje tunu spoilerů.

1. VÍCE HARLEY QUINN, JOKER ZŮSTAL NA PODLAZE STŘIŽNY
Těšili jste se, že šílený klaun bude hrát v prodlouženém sestřihu prim? Nabízelo se to, ale studio i tentokrát fanoušky nepotěší. Nejvýraznější změnou, pokud mluvíme o Jokerovi, je (paradoxně na internetu oficiálně dostupná) scéna, v níž Harley nahání Jokera na motorce a poté mu míří na hlavu pistolí. Jde o jedinou vyloženě novou scénu, v níž se Joker objeví.
Druhou nejzajímavější změnou je pak rozšíření scény mučení. V kinoverzi to vypadalo, že Jokera zkrátka jen baví Dr. Quinzelovou (budoucí Harley) mučit. Ve skutečnosti jde o to, že Joker byl elektrošokům vystavován během "léčby" a jeho paměť byla do velké míry vymazána. On to samé chce pro Harley.
sebevrazedny-oddil-kinoverze-vs-prodlouzena-verze
Tím "více Jokera" končí. Pořád tak zůstávají mnohé scény z trailerů, které se do sestřihu nedostaly - například známá hláška "i can't wait to show you my toys" a poté krátký záběr naznačující, že se měl Joker objevit i během finálního souboje. Pokud jste tedy součástí "Joker týmu", prodloužená verze Sebevražedného oddílu pro vás bude jednoznačným zklamáním. Příliš nového příznivcům výstředního záporáka se zeleným přelivem nenabízí.
To Harley Quinn, té si přeci jen užijeme o něco více. Většinou v lehce prodloužených scénách (nechybí například z trailerů známý moment, kdy nabízí členům oddílu drink v baru), dojde ale i na jednu novou situaci. A ukazuje Harley temnou stránku. V určitou chvíli se naše sexy hrdinka začne nudit a dobírá si ostatní členy oddílu. Je to taková hra s kořistí, kdy konečně vidíme v Harley (byť jen na chvíli) nebezpečného psychopata. Také zde padne zajímavá informace, že Killer Croc jí lidi proto, aby získal jejich sílu.
sebevrazedny-oddil-kinoverze-vs-prodlouzena-verze-1
2. STŘÍPKY ODDÍLU, SLIPKNOT STÁLE DO POČTU
Mnohá rozšíření mají charakter "nějaká postava dostane pár vteřin prostoru navíc" - deadshot stojí zamyšleně v cele a kouká skrze mříže na oblohu, oddíl váhá, zda by zbavení se Flaga nevyřešilo jejich problém se svobodou, Crocovi je servírováno jídlo o něco déle (A má tu jako policajt cameo režisér David Ayer!), širší záběr ukazuje zabezpečení El Diabla a také zjistíme, že Croc - jakožto stvoření z kanálů - úplně nezvládá létání. Nic z toho není zásadní. Často možná změny oproti kinoverzi ani nezaznamenáte.
sebevrazedny-oddil-kinoverze-vs-prodlouzena-verze-2
Režisér David Ayer
Jeden z největších přešlapů kinosestřihu zůstal ve stejné podobě. A tím je účast Slipknota. Teď už víme, že je ve filmu jenom proto, aby mu mohla být v určitý moment odpálena bomba v krku (a tím byl zbytek týmu namotivován do akce). V kině tenhle podraz vnímavější diváci vycítili o něco dříve, neboť Slipknot je jediný člen týmu, který nedostane úvodní medailonek. Doufali jste, že to prodloužený sestřih napraví? Zbytečně. Medailonek není, stejně tak nemá Slipknot jediný nový záběr. Chudák. Pořád je ve filmu jen do počtu.
Komu jen naopak věnován trošku osobnější prostor je Katana (sundá si masku poté, co je vyprovokována Harley Quinn) a Flag, který v nových scénách vypráví o setkání s June a udělá dohodu s Deadshotem.
sebevrazedny-oddil-kinoverze-vs-prodlouzena-verze-3
3. POŘÁD JE TO JEN HRA NA DRSŇÁKY
Zmíněný moment, kdy se Harley Quinn opře do ostatních a působí nestabilně, je bohužel ojedinělým ostrůvkem. Jinak zůstávají členové oddílu vesměs neškodnou partičkou, která má možná pověst těch největších grázlů na planetě, ale ve skutečnosti jsou to zlatíčka, co při první možné příležitosti vyrazí společně na teambuilding. Přitom by stačilo, aby Deadshot zastřelil někoho, koho neměl, Boomerang se na chvíli utrhl ze řetězu nebo Killer Croc ukázal svojí animálnější stránku. Nic z toho se nekoná. Je otázkou, jestli tomu tak bylo i na papíře, protože minimálně z trailerů víme, že měl Killer Croc zaútočit na Katanu. V prodlouženém sestřihu ale scéna není.
sebevrazedny-oddil-kinoverze-vs-prodlouzena-verze-4
Scéna útoku, která se nedostala do prodlouženého sestřihu.
Na nějaké drsnější okamžiky pak rovnou zapomeňte. Prodloužený sestřih Sebevražedného oddílu je - stejně jako kinoverze - mládeži přístupný.
Prodloužený sestřih Sebevražedného oddílu sice nabízí nějakých deset minut nových záběrů, většina má ale kosmetický charakter a to, po čem fanoušci opravdu prahli, neobsahují. Což je rozhodně škoda. Je delší verze lepší než film uváděný v kinech? Těžko říct. Změny nejsou natolik zásadní, aby zanechaly výraznější pocit. Rozhodně trochu zvolňují tempo (negativum), ale zase nabízí několik hlášek navíc (pozitivum). Pokud každopádně nejste extrémní fanoušek filmu, prodlouženou verzi asi vyhledávat nemusíte.