Recenze: Sportovní "motivační" dokument Gravitation vás nabudí

Recenze: Sportovní "motivační" dokument Gravitation vás nabudí
Gravitation
Gravitation není typický dokument. Staví na úspěchu internetových motivačních videí a v devadesáti devíti minutách tak předává divákovi hlavně energii zabalenou v příbězích sportovců, kteří to v životě neměli snadné, a jejich sporty nejsou v Česku na nejvyšších příčkách popularity.
Gravitation v zásadě splňuje svůj účel, a to sice nějakým způsobem motivovat. Donutí vás se zamyslet nad vaším životním stylem. Bohužel to funguje spíše proměnlivě. Hned první výpověď mě nabudila a motivovala, postupem času nadšení upadá, místy se zase zvedá. Z mého pohledu by film motivoval ještě daleko více, pokud by byly záběry stylizovanější a propracovanější, ale na druhou stranu je pravda, že dokumentu prospívá občasný kontrast mezi běžnou akční kamerou a více stylizovanými záběry.
Co se dále týče zpracování, tak co rozhodně stojí za to, je hudba od Karla Antonína, která nás doprovází celým dokumentem. Ta splnila svůj účel na jedničku, vyvolává v člověku ty správné emoce, jaké by měl při sledování podobného dokumentu, který chce diváky někam popostrčit, pociťovat. Občas se ale hudba prala s dialogy respondentů, kdy bychom raději poslouchali krásnou hudbu společně s obrazem, ale zároveň v pozadí slyšíme danou výpověď a pořádně tak nevíme na co se soustředit.

Trailer:

Gravitation
Pro mě (jako pro diváka) bylo milé zjištění, když se postupně začalo ukazovat, že někteří z představovaných sportovců dohromady spolupracují, znají se a jsou třeba i ze stejného oboru. Je tak zajímavé pozorovat, jaký kdo má názor a přístup k tomu samému sportu.
Gravitation
Co se týče délky, místy byl dokument trochu zdlouhavý. Neuškodilo by, kdyby byl o něco kratší, jelikož ne všechny výpovědi jsou stejně zajímavé a občas už jsem se i začínal nudit, což bych rozhodně neměl u motivačně laděného dokumentu. Ale pokud se budete u některých z výpovědí nudit, tak nezoufejte, zaručeně na vás zapůsobí poslední z nich, kdy je nám představena hlavní tvář dokumentu, kterou je Libor Podmol. K této části nemám prakticky žádné výtky, je asi emočně nejsilnější a funguje, jak má.
Pokud bych to měl shrnout, tak Gravitation je vcelku povedený motivační dokument, který stojí za shlédnutí už z toho důvodu, že nic podobného na způsob "motivačních videí" v Česku celovečerně zatím nevzniklo. Je třeba také dodat, že ne všechny pasáže dokumentu fungují tak, jak by měly. Minimálně se ale dozvíte spoustu zajímavých informací a poznáte sportovce, o kterých jste ani nevěděli, že jsou ve svém sportu natolik úspěšní.
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE