44. týden-kinopremiéry: Pohádky pro Emu, barevní skřítkové a génius se zbraní

44. týden-kinopremiéry: Pohádky pro Emu, barevní skřítkové a génius se zbraní
Pohádky pro Emu
Začneme doma. Scenárista, režisér a spisovatel Rudolf Havlík po třech letech představuje nový film. Rozpačité komediální drama o rozjetém byznysmenovi Zejtra napořád (2013) střídá žánr rodinné romantiky.

Upoutávka k Pohádkám pro Emu:

Pohádky pro Emu
Pohádky pro Emu mají všechny potřebné atributy - sympatické herce, příběh o muži (Ondřej Vetchý), který si na svá bedra bere svéráznou ztracenou holku (Ema Švábenská) a k tomu se zamiluje (do Ani Geislerové). Nechybí na české poměry poměrně značná mediální masáž. Dle dostupných recenzí to prý v rámci žánru funguje, známé herce zastiňuje spontánní představitelka Emy. Že by další tuzemský hit před koncem roku 2016? Průměr ze všech recenzí prozatím 65 procent.
Trollové
Trollové
Byl to hit osmdesátých a devadesátých let. Postavičky skřítkovů s pestrobarevnými střapatými účesy opanovaly nejeden pokoj a dětskou dušičku. Nyní míří Trollové do celovečerního animovaného filmu a rodičové (dříve možná taktéž držitelé střapatých prcků) současných dítek to nebudou mít vůbec jednoduché. Další pestrobarevný film míří na jejich peněženky. A poněkud paradoxně jde o někdejší fenomén, který uhasl.

Upoutávka Trollů:

Trollové
Což o to, animace studia DreamWorks je prvotřídní, ale na smysluplný scénář zapomeňte. Pokulhává též dabing a převedení řady písní/hudebních čísel do češtiny. Poněkud paradoxně se ale do českých kin dostává i původní nedabovaná verze. Pro koho je tedy snímek vlastně určen? Recenze Trollů si přečtete zde. Prozatím 58 procent.
Zúčtování
Zúčtování | Warner Bros.
Ben Affleck se vydává na cestu Zúčtování. V novince Gavina O´Connora (na Oscara nominovaný Warrior) hraje geniálního a lidem odtažitého matematika, který se zaplete s několika zločineckými organizacemi, pro něž falšuje účetnictví. Není ale jednoznačnou obětí, jeho charakter se vyznačuje psychopatickými rysy. Navíc má kladný vztah ke zbraním...

Trailer na Zúčtování:

Zúčtování
Recenzenti snímku dávají průměrnou známku a shodují se na tom, že jde o promarněnou šanci. František Fuka: "Nejzákladnější zápletka má nezanedbatelný potenciál. Ale tvůrci ho rozmělňují tím, že do ní zamontovávají spoustu flashbacků do různých období Affleckovy minulosti, které jsou ve většině případů zbytečné a daly by se snadno odbýt jednou, dvěma větami expozice. Film je od začátku splétán tak, aby obsahoval jisté nejasnosti, které jsou v jeho průběhu překvapivě odhaleny. Problém je v tom, že jde o odhalení nikterak zajímavá..."
Zákon Helena
Helena Kahnová odhalila takzvaný Berdychův gang. | http://www.backgroundfilms.cz
Z jihlavského festivalu dokumentárních filmů do kin míří originální snímek herečky Petry Nesvačilové Zákon Helena (2016). Ta se v celovečerním režijním debutu věnuje dvojici kriminalistů, která rozkryla napojení vyděračů Berdychova gangu na policisty, co s nimi za peníze drželi basu. Nejde o českého Serpica (1973), člověk se ale během sledování dokumentu nepřestává divit.

Upoutávka na dokument Zákon Helena:

Zákon Helena
Chlápci, co v "divokých devadesátkách" vydírali méně otrlé dravé štiky, si činy proti lidskosti omlouvají tím, že de facto obírali podvodníky. Policajty měli za žebráky s almužnou, nebylo problém je dostat na svou stranu. A ti, co gang rozkryli, si za několikaletou nebezpečnou detektivní práci přišli jen na pár bonusových tisích a profesní separaci. Berdych a spol jsou už z kriminálu venku, "rukávy" mají potetované otčenáši a prý chtějí sekat latinu/zakládat rodiny. Z dokumentu ale vyznívá, že ten, koho to poznamenalo nejvíc, je režisérka Nesvačilová. Odvážná žena. Recenze Zákonu Helena si přečtěte zde.

Upoutávka na film o fotbalových mistrech Evropy z Bělehradu:

Dále do kin můžete vyrazit na sportovní dokument o fotbalových mistrech Evropy z roku 1976 s názvem Finále (2016). Letí to, slavný Panenkův kop má čtyřicet let.
Fuocoammare (2016) je dalším premiérovým dokumentem. Snímek s podtitulem Požár na moři vyhrál berlínský festival a věnuje se aktuálnímu uprchlickému tématu. Na temnou epizodu psychiatrických ústavů na území nacistického německa odkazuje dramatická Mlha v srpnu (2016).

Trailer filmu Až na dřeň!:

Nově zavedená distribuční společnost Balkanfilm do kin uvádí makedonské drama Až na dřeň! (2014) pojednávající o krvavém povstání mezi Turky a Makendonci a snímek Punk´s Not Dead (2011), kde albánskou trpělivost otestuje jugoslávská punková kapela. Nový balkánský snímek zastoupí Bobo (2016) a netradiční venezuelsko-mexické drama Zdaleka (2015) uzavírá přehled prvních listopadových premiér.
Seznam všech listopadových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.