David Mrnka roztáčí film o Miladě Horákové. Ztvární ji Ayelet Zurer

David Mrnka roztáčí film o Miladě Horákové. Ztvární ji Ayelet Zurer
Milada Horáková na dobovém snímku
Milada
Milada Horáková na dobovém snímku
Milada Horáková byla česká politička a nejvýraznější oběť justičních vražd během komunistických politických procesů na přelomu 40. a 50. letech minulého století. 20. června roku 1950 byla popravena na základě vykonstruovaného spiknutí za velezradu. Postavu ženy, která se stala symbolem odvážného boje za svobodu, ztvární jedna z nejúspěšnějších izraelských hereček Ayelet Zurer. Rodačka z Tel Avivu se dokázala prosadit nejen doma, ale i v Hollywoodu. Pozornost vzbudila hned její první anglicky mluvená role ve filmu Stevena Spielberga Mnichov (2005).
Režisér, scenárista a producent David Mrnka obsadil výrazné herecké osobnosti také do dalších rolí. Aňa Geislerová si zahraje soudkyni Ludmilu Brožovou, v roli manžela Milady Horákové Bohuslava se představí Američan Robert Gant.
Robert Gant
Bohuslava Horáka si zahraje Robert Gant.
Vznik filmu Milada provázejí četná specifika. David Mrnka jej chystá již téměř deset let. V původní verzi zazní angličtina, všichni herci budou mít jemný český akcent. Film bude následně předabován i do českého jazyka. Výsledný obraz bude kolorován tak, aby se dal sladit s dobovými materiály a evokoval 50. léta minulého století nejen kostýmy, ale i celkovou atmosférou. Natáčet se bude v autentických lokalitách v Praze, Terezíně, na Šumavě a také u Hradce Králové, odkud pochází Bohuslav Horák.
Scénář Davida Mrnky není založen na popisu tehdejší politické situace v Československu, ale na základě skutečných událostí, bez zbytečného patosu vypráví osobní příběh hlavní protagonistky. Zaznamenává Miladiny ambice i pochybnosti, rozpolcenost mezi povinnostmi k vlasti a rodině, odhodlání žít v souladu se svým přesvědčením.
David Mrnka
David Mrnka, režisér, scenárista a producent filmu Milada.
Film Milada není dokument a ani jsme se o něj nesnažili. Nicméně obsahuje pasáže s přesnými citacemi – například poslední Miladiny dopisy, její řeč během soudního procesu, Gottwaldův projev z Února a další. Zbývající texty byly napsány na základě toho, jak a o čem reálné postavy v té době hovořily. Jde o historický film, založený na pravdivém příběhu,“ vysvětlil David Mrnka. Snímek Milada bude jeho celovečerním debutem.
V rámci filmu se osudu Milady Horákové věnoval v roce 2010 záznam divadelní hry Zítra se bude... s fenomenální Soňou Červenou v titulní roli.