Internetové pirátství se mění - torrenty jsou mrtvé, streamování přebírá otěže

Internetové pirátství se mění - torrenty jsou mrtvé, streamování přebírá otěže
Výzkumem toho, jaké chutě mají současní internetoví piráti, se zabývá anglická společnost Muso. V loňském roce proběhlo celosvětově 78 miliard návštěv pirátských webů s filmovým a televizním obsahem. Kolik jich patřilo datovým úložištím a peer-to-peer stránkám, které se zabývají torrenty? Pouhých 17.2% (přičemž jen v posledních šesti měsících loňského roku návštěvnost klesla oproti první polovině o dalších 19%). Co to znamená?
Streamovací platformy jsou nyní králem internetového pirátství a mohou za 73,7% "ukradeného" obsahu. Rostoucí trend byl patrný již na přelomu let 2013/2014, přičemž jen v roce 2014 si pirátské weby díky reklamám přišly na neuvěřitelných 227 miliard dolarů. Není se čemu divit, že se rojí stále nové.
internetove-piratstvi-se-meni-torrenty-jsou-mrtve-streamovani-prebira-oteze
Zajímavé na nové pirátské vlně je to, že se nepřímo prolíná s oficiálními kanály. Netflix, Amazon či YouTube Red totiž také fungují na principu streamování obsahu, jde ale o legální služby, za které diváci platí. Nepoctivce se snaží Google z vyhledávání odstranit, šance na úspěch jsou ale mizivé. Na to je internet příliš velký a weby příliš rafinovaně tají svou identitu.
Na druhou stranu je třeba dodat, že se velmi dobře daří i placeným streamovacím službám, které díky úspěchu mohou nabízet stále více exkluzivního obsahu. Streamování se zdá být univerzálním jazykem pro obě strany. Možná povede jednou i k nějaké dohodě, vedoucí ke složení zbraní.
P.S. Společnost Muso nevycházela z žádného chudého vzorečku. Do svého obsáhlého výzkumu zařadila 14 000 celosvětově největších pirátských webů a sledovala 141 miliard návštěv z 200 milionů zařízení z celého světa.