CZ a US tržby: Česko okouzlil Doctor Strange, Amerika potopila Toma Hankse

CZ a US tržby: Česko okouzlil Doctor Strange, Amerika potopila Toma Hankse
Lichožrouti | Total HelpArt - T.H.A
Konkrétně na Doctora Strange vyrazilo o premiérovém víkendu do českých kin 72 877 diváků, kteří v českých číslech utratili 11.2 milionů korun. Bylo z toho přirozeně první místo a Marvel potvrdil pozici stálice, která prodá kdejakou látku (hodně jí bezpochyby pomáhá lákavé obsazení hlavních hrdinů, v případě Doctora Strange Benedict "Sherlock" Cumberbatch).
Lichožrouti
Lichožrouti | Total HelpArt - T.H.A
Vítězství přesto nebylo zdaleka tak jednoznačné, jak by se podle vysokého startovného mohlo zdát. Minule suverénní Lichožrouti se totiž propadli o pouhých 13% a připsali si dalších 8 milionů korun. Celkově na ně již vyrazilo 167 tisíc diváků, kteří v pokladnách kin nechali 21 milionů korun. Takový hit nikdo nečekal a velmi pravděpodobně tvůrci brzy oznámí pokračování.
I třetí místo českého žebříčku patří domácímu hráči. Komedie Bezva ženská na krku má obstojné recenze, 229 tisíc diváků a 31 milionů korun na tržbách. Pro český film vypadá konec letošního roku velmi příznivě.
Na čtyřce dlouho očekávané Inferno, nový příběh podle Dana Browna s Tomem Hanksem v hlavní roli. Momentálně má film na kontě 16 milionů korun a když u nás startoval, skončil druhý. Čímž se překlopíme do amerického žebříčku. Ve Státech vstoupilo Inferno do kin teprve tento víkend a mělo útočit na první pozici. To se ale nestalo. Diváci nechali v US žebříčku opět vyhrát černošskou komedii Boo! A Madea Halloween, která si připsala na konto dalších 16 milionů dolarů. Inferno odstartovalo na druhém místě za 15, což je jednoznačný průšvih. Šifra mistra Leonarda otevřela v roce 2006 za ohromných 77 milionů dolarů, Andělé a démoni měli o tři roky později start za 44 mega. 15 milionů vedle toho vypadá vyloženě komicky.
Felicity Jones, Tom Hanks
Inferno
Pro Hankse jde o jeden z jeho nejslabších otvíráku vůbec (pokud bereme komerčnější projekty), pokud ale větříte konec série, na to možná nedojde. Na Roberta Langdona totiž pořád velmi dobře slyší ve zbytku světa a Inferno má v tuhle chvíli na celosvětovém kontě 147 milionů dolarů, přičemž stálo 75. Film by tak měl skončit v zelených číslech. Otázkou je, kolik jich bude a jestli to studio přesvědčí k tomu, aby sérii udrželo při životě.
Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.
Pro americký žebříček tržeb naopak musíte kliknout ZDE.