Za 40 000 dolarů byste mohli ve Westworldu dělat i to, co se teď bojíte vyslovit

Za 40 000 dolarů byste mohli ve Westworldu dělat i to, co se teď bojíte vyslovit
Westworld | HBO
za-40000-dolaru-byste-si-mohli-ve-westworldu-delat-i-to-co-se-ted-bojite-vyslovit
Dystopický seriál Westworld – pokud jste měli možnost vidět alespoň některý z jeho dílů – nás zavádí do časově blíže neupřesněné budoucnosti, v níž se provozuje tematický park Westworld. Zaplatíte si příslušnou sumu a vaše skryté vášně, úchylky, sklony k dobrodružství, romantice nebo brutálnímu násilí, to všechno je v obřím parku kopírujícím dobu Divokého Západu pro klienty nachystáno ve skrytě nalinkovaných příbězích. Zápletka ovšem na sebe nedá dlouho čekat a dokonalý umělý svět s přesně naprogramovanými umělými lidmi a umělou inteligencí se jaksi začíná chovat jinak, než by měl. Vložená data do umělých inteligencí si razí vlastní cestu a tím se začínají i nezvladatelně komplikovat i nalajnované příběhy. Zní to jednoduše, ale ti, co seriál sledují, nebo sledovali, už ví, že nabízí možná více otázek, než by si běžný divák konzumující seriály jako na běžícím pásu přál. I pro zkušené mazáky, kteří ví, že chodit na záchod během vysílání jakékoli epizody, může být fatální chybou a vnést do pochopení ubíhajícího děje chaos, je Westworld nesnadnou skládačkou. Dost možná, že se pro mnohé dokonce překročila hranice, před níž je seriál ještě báječným odpočinkem a za níž už se od diváka čeká, že jeho mozek bude muset vyvíjet i nějakou činnost navíc.
Westworld byl vlastně pro Michaela Crichtona - autora stejnojmenného filmu z roku 1973 - filmovou přípravkou pro tematicky spřízněný a pozdější Jurský park (1993). Obdobně bizarní hra se pak objevila například ve filmu Truman show (1998), satirické komedii, ve které byl stvořen umělý svět pro jediného člověka (a všichni jeho příběh sledovali na televizních obrazovkách).
Obrázek článku
Otázka, kterou si ale asi klade nejeden divák a dost možná i nejeden podnikatel, zní: Kolik by asi musel divák za návštěvu podobného tematického parku zaplatit? Kolik by stál vstup do světa, kde vám nehrozí žádný trestní postih, kde můžete střílet koho se vám zlíbí, kde si vlastně můžete dělat, co libo? Náklady na vybudování by zřejmě byly astronomické. Nicméně je třeba počítat, že pokud by se někdo do Westworldu vypravil, nebude tam, podobně jako postavy v seriálu trávit pouze jediný den. Podle webových stránek discoverwestworld.com by vyšel den v tomto tematickém parku na 40.000 dolarů. Což je ovšem odhad skutečně na spodní hranici reálného rozhraní.
Takový kompletní balíček do dnešního Disney Worldu vyjde návštěvníka zhruba na 1300 dolarů a na částku kolem tisícovky dolarů se odhaduje i pouhá vstupenka do Jurského parku (pokud by existoval). Něco jiného je ale dívat se na dinosaury (jakkoli se můžou urvat ze řetězu) a něco jiného žít virtuální realitu jako by byla skutečná. V tom cena Westworldu logicky prudce letí vzhůru. A s ubíhajícími roky a vývojem technologií se zvedá i pravděpodobnost, že se podobné zvrhlosti lidstvo dočká. Zatím nás baví jen seriál, jehož hodnocení zde najdete, jakmile skončí. Zatím dávám 70%.