Ekotopfilm konečně v České republice. Nejstaršímu ekologickému festivalu nechybí nadsázka a humor

Ekotopfilm konečně v České republice. Nejstaršímu ekologickému festivalu nechybí nadsázka a humor
Ač je ochrana přírody věc sebedůležitější a sebevážnější, dělat na podobný festival reklamu suchopárností, mluvícími hlavami a fakty nezafunguje. V dnešní audiovizuální době a mezi přehršlí akcí nezaujmete. Nejstaršímu festivalu dokumentárních filmů o udržitelném rozvoji je naštěstí humor blízký, což dokazuje spot, který se natáčel v Českém středohoří a upozorňuje na vymírání živočišných druhů.
Je tu ale též několik paradoxů, na které festival upozorňuje. Informace o vybíjení zvířat kvůli rohovině, vypalování pralesů s původními druhy a sázení palem olejných obletělo globalizovaný svět. Ale věděli jste například, že na území České republiky žije populace losa evropského, které hrozí vyhynutí? Další zajímavostí je fakt, že na Slovensku etablovaná akce s 43 letou historií, což z ní dělá nejstarší obdobnou přehlídku na světě, míří do České republiky letos poprvé.
ekotopfilm-konecne-v-ceske-republice-nejstarsimu-ekologickemu-festivalu-nechybi-nadsazka-a-humor
Co Ekotopfilm nabídne? Vybrané české i mezinárodní filmy, které ukáží krásu a bohatost přírody, představí nejnovější technologie a vědecké objevy, upozorní na závažné problémy lokálního i globálního rozsahu a představí též příběhy se šťastným koncem. Kompletní program najdete zde.
Předsedou festivalové poroty bude dokumentarista Steve Lichtag, režisér divácky úspěšného snímku Aldabra: Byl jednou jeden ostrov (2015). "Film je velmi silné médium, které dokáže ovlivnit životní styl a myšlení lidí," řekl Lichtag. "Pořádání filmových festivalů s environmentální tématikou je stěžejní pro to, aby se důležitá aktuální témata dostala blíže k veřejnosti."
Velké losování
Režisér Jan Svatoš představí dokument Velké losování. Film pojednává o hrozbě vyhynutí losa evropského v jižních Čechách.
Ekotopfilm nabídne také pásmo filmů pro děti a bohatý doprovodný program v podobě besed a přednášek. Do Prahy přijede řada zahraničních tvůrců, s nimiž budete moci o zajímavých tématech osobně diskutovat. Po pražské části Ekotopfilmu bude festival pokračovat přehlídkami v 50 městech po celé České republice.