Zemřel významný režisér Andrzej Wajda, držitel Oscara za celoživotní dílo

Zemřel významný režisér Andrzej Wajda, držitel Oscara za celoživotní dílo
Z filmu Katyň. Wajdův otec byl mezi zabitými polskými důstojníky. | Akson Studio
Andrzej Wajda se narodil 6. března 1926 v polských Suwalkách. Wajdova matka pracovala na ukrajinské škole a otec se stal spolu s dalšími tisíci polskými důstojníky obětí masakru stalinské policie. Takzvaný katyňský masakr se stal tématem Wajdova celovečerního filmu Katyň, který natočil až roku 2007, ale i po desetiletích vzbudil kontroverzní reakce.
Katyň
Z filmu Katyň. Wajdův otec byl mezi zabitými polskými důstojníky. | Akson Studio
Wajda se ve svých snímcích zaměřoval na velké i malé dějiny své země. Za svou 65 let trvající kariéru natočil přes 50 celovečerních a televizních filmů, seriálů nebo dokumentů.
V 50. letech revidoval polský odboj za 2. světové války ve snímcích Nezvaní hosté (1955) a Kanály (1957). Slavným se stal jeho snímek Popel a démanty (1958) reflektující situaci v Polsku bezprostředně po 2. světové válce. Wajdova díla převyšovala tehdejší polskou produkci a často byla trnem v oku komunistickému režimu. Velké uznání si Wajda vysloužil historickými freskami Danton (1983) a Pan Tadeáš (1999) v 80. a 90. letech minulého století.
Robert Wieckiewicz, Andrzej Wajda
Andrzej Wajda s představitelem filmového Walesy, hercem Robertem Wieckiewiczem.
Mezi poslední Wajdova díla patří kromě Katyně intimní drama Puškvorec (2009), životopis šéfa Solidarity, polského prezidenta a držitele Nobelovy ceny míru Walesa: člověk naděje (2013). "Žiji, abych viděl svobodu," vyjádřil se Andrzej Wajda během uvedení filmu na benátském festivalu. A dodal, že "vše ostatní jsem už viděl; díky Lechu Walesovi."
Poklonu režisérovi složila pro změnu herečka, Walesova filmová manželka, Agnieszka Grochowska. "Musím říct, že Andrzej Wajda je jeden z nejmladších, krásných, moudrých režisérů, které jsem kdy potkala. Má odvahu na place všechno změnit. Zariskovat."
Mžitky
Powidoki se budou ucházet o zahraničního Oscara.
Posledním Wajdovým dílem jsou životopisné Powidoki (2016), pojednávající o avantgardním polském malíři Wladyslawu Strzeminském, který se vzepřel stalinskému kultu. Polsko snímek nominovalo a vyslalo na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film.