38. týden-kinopremiéry: Návrat Sedmi statečných, Nicolase Windinga Refna a Krakatitu

38. týden-kinopremiéry: Návrat Sedmi statečných, Nicolase Windinga Refna a Krakatitu
Sedm statečných (2016) | MGM
Další pokus oživit klasiku; vlastně hned dvě. Sedm statečných (2016) je remake remaku Sedm samurajů (1954). Člověk by tedy doufal v podobnou vynalézavost, jakou v roce 1960 předvedl režisér Sturges, když japonskou látku adaptoval do prostředí mexické pouště. Chyba lávky. Fuqua pouze modernizuje předchozí verzi, přidává důl na zlato, padoucha v podobně průmyslníka Petera Sarsgaarda a mocný rotačák! Šéfem party statečných je Denzel Washington. Recenzenti dávají 59 procent.
Woody Allen
Tuhle potenci by 80 letému Woodymu Allenovi mohli závidět o generace mladší filmaři. Roztržitý intelektuál vypouští do světa každoročně kinematografického novorozence. A rád angažuje mladé hvězdy Hollywoodu. Tentokrát si v jeho retro-novince Café Society (2016) zahrála Kristen Stewart a Jesse Eisenberg. Téma? Předválečný Hollywood, gangsteři, osudové ženy. Tedy nic moc nového.
Kristen Stewart, Jesse Eisenberg
Café Society | Amazon Prime Video
Z recenze Františka Fuky: "Café Society má velmi slušně prokreslené hlavní postavy a rozvine se mezi nimi docela zajímavá zápletka, na kterou jsou navěšeny také docela zajímavé vedlejší podzápletky. Trochu mě iritoval Allenův voiceover, který mi často sděloval to, co jsem právě viděl na plátně... Celé to působilo scenáristicky velmi neuspokojivě a neekonomicky. A skoro bych věřil, že Allen plánuje udělat z toho seriál. Uvidíme." Všechny recenze snímku si přečtete zde. Prozatím 56 procent.
Elle Fanning, Nicolas Winding Refn
Nový film má též dánský svérázný estét se zálibou v brutalitě, Nicolas Winding Refn. Neon Demon (2016) si bere na paškál svět modelingu, rivalitu mezi nevyspělými dívkami a dvousečnost profese, která spíš bere než dává. Hrdinkou (nebo spíš obětí?) je mladičká Elle Fanning - tak krásná a tak jiná než ostatní děvčata. Již dle anotace to nemůže dopadnout dobře.
Elle Fanning
Neon Demon
Z recenze Františka Fuky: "Refn pokračuje ve vývoji, který byl nastíněn v jeho předchozích filmech. To znamená, že mu jde čím dál víc o audiovizuální formu a čím dál méně o dialogy a zápletky. A současně jsou jeho filmy stále pomalejší a P-O-M-A-L-E-J-Š-Í. A za sebe bych chtěl prohlásit, že to všechno pro mě je čím dál víc nudné, čím dál méně nápadité a čím dál více onanistické." Všechny recenze najdete zde. Prozatím 55 procent.
Nicholas Stoller
Od modelek přeskočíme k malým dětem a novému animáku Čapí dobrodružství (2016). Snímek je určen nejmenším divákům a pojednává o vyspělé čapí generaci, která už nedoručuje nemluvňata, ale věnuje se profesionální speditérské službě s nejrůznějším zbožím. Jenže když se ve skladu objeví malá holčička, nezbývá hrdinům než ji včas doručit; jinak budou mít problém u šéfa. Na serveru RottenTomatoes hodnotí snímek lehce nadprůměrně, dávají mu 58 procent.
Kryštof Hádek, Johannes Zeiler
Kryštof Hádek | če
Na vzniku následujících čtyř snímků se podíleli čeští tvůrci. Krycí jméno Holec (2016) pojednává o 21. srpnu 1968, autorovi reportáže Janu Němcovi (Kryštof Hádek) a rakouském starostovi Zilkovi (Johannes Zeiler), díky němuž se video dostalo do celého světa. Tvůrci oproti původnímu příběhu přidali špionážní zápletku nebo lechtivé scény s Vicou Kerekés. Recenzenti dávají 44 procent s tím, že jde o nevyrovnanou směsici žánrů a filmových postupů. Trailer si přehrajete zde.
FC Roma
Do kin se po předchozích peripetiích dostává dokumentární film FC Roma (2016). A nejedná se o bůhví jakou senzaci. Tvůrci sledovali a natáčeli dva čelné představitele (trenér Horváth, brankář Herák) děčínského třetiligového fotbalového týmu, který vítězil kontumačně, protože s ním téměř nikdo nechtěl hrát.
FC Roma
FC Roma | Nutprodukce
Ve filmu jednou od diváků zazní, že by na FC Roma poslali Hitlera. Herák kontruje, že každý Čech se narodil s hákovým křížem pod peřinkou. Fotbalistům odmítnou nalít v jednom výčepu, kameraman filmu ale dostal pivo bez problémů. Herák mluví o tom, že dělá za 10 tisíc popeláře místo aby bral o 5 tisíc vyšší dávky. A jedna žena z tribuny "zaperlí", že sice není rasistka, ale lidi by snad měli bejt bílý... Primitivismus se mísí s rasismem postaveným na hlavu, cigánský trenér nosí křiváka a varuje dorost před kouřením marihuany. Prostě dokument o tom, jak se žije v chudém českém kraji, jak lidi zatnou zuby a nějak s ostatními koexistují. 
Pára nad řekou
Další parta dokumentaristů se vydala až do New Yorku za trumpetistou Lacem Déczim a jeho kolegy. Jak žijí mimořádní jazzmani v americké metropoli? Svérázně, civilně a musejí se jak se patří otáčet. Recenze na Páru nad řekou (2015) najdete zde. Prozatím 63 procent.
Krakatit
Krakatit | NFA
A na závěr něco pro fajnšmekry, milovníky klasických filmových klenotů. Krakatit (1948) se vrací do vybraných kin a vy můžete téměř 70 let od jeho prvního uvedení docenit, o jak geniální katastrofické drama s prvky sci-fi jde. Karlové oba prvotřídní - jak autor předlohy Čapek, tak herec Höger. Nyní již bez komunistické agitky...
Krakatit: trailer | Národní filmový archiv
Seznam všech zářijových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.