Zemřel Curtis Hanson, oscarový režisér a scenárista hitu L.A. přísně tajné

Zemřel Curtis Hanson, oscarový režisér a scenárista hitu L.A. přísně tajné
Hanson za svou kariéru získal jediného Oscara a to za scénář k ceněné noirové detektivce L. A. - Přísně tajné (1997). Snímek současně i režíroval a stal se bezpochyby vrcholem jeho kariéry. Hanson nikdy nepatřil k autorům, kteří by režírovali ve velkém. Za svou čtyřicetiletou kariéru natočil 16 filmů (z toho dva byly televizní), mimo jiné drama 8. míle s raperem Eminemem, komediální drama s Cameron Diaz Zná ji jako svý boty či vynikající Skvělé chlapy, kde se před kamerou sešli "marveláci" Michael Douglas (Ant-Man) Tobey Maguire (původní Spider-Man) a Robert Downey Jr. (Iron Man).
"Všichni režiséři jsou egomaniaci."
Hanson začínal jako fotograf a nezávislý autor článků o Hollywoodu a redaktor časopisu Cinema, jehož českou mutaci u nás dobře známé. K filmu se dostal přes herečku Faye Dunaway - byl autorem fotografií, které jí pomohly k přelomové roli ve snímku Bonnie a Clyde (1967). Počátky jeho kariéry se nesly v duchu béčkové produkce (Horor v Dunwichi / 1970). S mladým Tomem Cruisem natočil v roce 1983 teen komedii Panictví po Americku a v roce 1987 napsal a zrežíroval nečekaně povedenou poctu Hitchockovu thrilleru Okno do dvora, která nesla název Okno z ložnice.
"Vždycky jsem chtěl natočil film, kde by bylo více humoru, než co jsem dělal dříve. To mě tolik táhlo ke Skvělým chlapům. Byli hrozně zábavná, ale takovým tím vážným stylem, což je nejlepší druh komedie."
Curtis Hanson žil v posledních letech v ústraní kvůli zhoršující se Alzheimerově chorobě (s natáčením filmů oficiálně skončil v roce 2011). Od roku 1999 byl prvním předsedou Filmového a televizního archívu Kalifornské univerzity v L.A. a od roku 2001 členem Akademie filmových umění a věd.