Proč budí dokument o cigánských fotbalistech FC Roma takové emoce?

Proč budí dokument o cigánských fotbalistech FC Roma takové emoce?
Jenže zástupce fanklubu se v neděli 11. září zalekl výhrůžek tvrdého jádra fandů a pronájem stadionu z bezpečnostních důvodů zrušil. Člověka to docela překvapí, Bohemka a její fanoušci se delší dobu prezentují významně antirasisticky. Tudíž distributor FC Roma bral za hotovou věc, že se projekce snímku bez potíží uskuteční. Když se totiž podíváte minimálně na upoutávku, dojde vám, že toto není černobílé dílo, které by komukoliv nadržovalo. Není ale potíž právě v tom?

Trailer:

FC Roma
Kdo viděl Bojarův stadiónový dokument Dva nula (2012), může brát za téměř hotovou věc, jak bude zhruba vypadat novinka FC Roma. Výběr protagonistů je autorskou licencí. Stejně tak přístup, kdy sleduje dění, vybírá perličky z jedné, druhé, třetí... strany. A ať si divák udělá obrázek a poskládá společenskou mozaiku sám.
FC Roma
FC Roma | Nutprodukce
Nejde o žádnou úpornou sondu, člověk se při těch záběrech solidně baví, nevěřícně kroutí hlavou nebo mu zatrne. Vážně je náhoda, že se trenér děčínského cigánského klubu jmenuje Pavel Horváth? A brankář Herák tomu nasadí korunu. Stejně jako nadávky cigánů na adresu soupeřova brankáře, že je to asi nějakej Číňan. A pak že neexistuje rasismus naruby. Bílá holka z ochozů prý není rasistka, ale lidi by přece měli bejt bílý. A když se Horváth pokusí vyburcovat mladé svěřence a vštípit jim, že hrají pro tým, oni zahlaholí, že jsou cigáni.
Premiéra FC Roma se nakonec uskuteční dnes ve 20:00 v pražském prostoru Containall. Na vzniku filmu se podílela česká pobočka televize HBO, která snímek nabízí k týdennímu přehrání zdarma v rámci svého online obsahu.
Rozálie Kohoutová, Tomáš Bojar
Rozálie Kohoutová a Tomáš Bojar | HBO
Celá situace vypadá, že k ní došlo naprosto "spontánně", "organicky" a nejde o žádné emotivní PR. Je nicméně zarážející, jaké haló dokáže v roce 2016 vzbudit zpráva o promítání dokumentu o třetiligovém cigánském klubu, který vítězil kontumačně, protože s ním nikdo z "gádžů" nechtěl hrát.
Z historie jsou dohledatelné zprávy, kdy skutečně v roce 2011 FC Roma ještě vystupovala pod jiným názvem, její fotbalisté se prali a jejich fanoušci vykrádali soupeřům šatny. Vážně se ti hráči, kteří jinak dělají popeláře a jiná zaměstnání, nemohli změnit?
A když už jsme u těch krádeží a pražských Bohemians, na jejichž popud se premiéra musela odložit... Před lety jejich fanklubu vykradli obchod rowdies ze Sparty. A nyní se prý s Bohemáky spojili, aby zamezili pražské rojekci. Jestli to tak je, jde o stejný příběh plný protikladů, který předkládá FC Roma.
FC Roma
| HBO