Fanoušci polského filmu se sejdou v pražském kině Atlas

Fanoušci polského filmu se sejdou v pražském kině Atlas
Krycí jméno Krtek
V posledních letech bylo do kin uvedeno hned několik koprodukčních snímků, na jejichž vzniku se polští tvůrci podíleli. Nejviditelnějšími příklady je Cesta do Říma (2015), Rudý kapitán (2016) a Já, Olga Hepnarová (2016). Poláci se nebojí být přímočaří, obsazují prvotřídní herce, jejich filmy jsou přesvědčivé, aktuální a z diváků nedělají hlupáky doslovností nebo patosem. Přesvědčit se o tom můžete ve čtvrtek 15. září v pražském kině Atlas.

Krycí jméno Krtek: Trailer

Projekci tří snímků zahájí v 16:15 špionážní drama Krycí jméno Krtek (2011) režiséra Rafaela Lewandowskiho. Autor v něm rozehrává příběh syna a jeho otce, který je považován za hrdinu pracovního hnutí Solidarnosc. Ale jen do doby, kdy v novinách vyjde článek s informací, že byl údajně tajným informátorem komunistického režimu.
Jowita Budnik
Papusza
V 18:30 začne Papusza (2013), životopisný snímek o polské básnířce Bronisłavě Wajsové, která se celosvětově proslavila nejen poezií, ale i tím, že v jejích žilách kolovala cikánská krev. Černobílé drama není jen životopisem jednoho člověka, ale též citlivou ságou cikánské menšiny v Polsku. Tím, čím si kočovníci museli od první světové války až po nástup komunismu projít, je dost smutné. Snímku kromě dramatické hloubky nechybí temperament a autentické zachycení cikánských zvyků a kultury.
1.500 diváků, přístup "udělej si sám" a velmi originální dílo na pomezí komedie, gangsterky, sci-fi a hudebního filmu. Bobry (2014) se promítal na prvním ročníku festivalu 3Kino a divákům vedle těžkých dramat a polských depek nabídl opodstatněné odlehčení. Čtvrteční dostaveníčko budou Bobry v Atlasu zakončovat v 21:00.

Bobry: Trailer

Bobry