Mají tři české snímky šanci získat evropského Oscara?

Mají tři české snímky šanci získat evropského Oscara?
Martin Myšička
Ztraceni v Mnichově | Lucky Man Films
Svůj film do evropských cen nominují jak jednotlivé země, tak i Rada Evropské Filmové Akademie přímo. A právě tohoto práva využila Rada k tomu, aby do prvního předvýběru 50 filmů na základě svého rozhodnutí zařadila koprodukční snímek Já, Olga Hepnarová, Zelenkovu novinku Ztraceni v Mnichově a v rámci dokumentů Mallory. Minimálně v rámci sekce celovečeráků to tuzemské snímky budou mít hodně těžké - nominován byl například dánský Boj (2015), oscarový Room (2015), Verhoevenova novinka Elle (2016) nebo Almodóvarova Julieta (2016).
„Do užší selekce nás zařadila přímo rada Evropské Filmové Akademie,“ potvrzuje Tomáš Weinreb, jeden z režisérů filmu Já, Olga Hepnarová. Koprodukční drama pojednává o poslední popravené ženě v Československu, která v roce 1973 usmrtila 8 lidí jízdou v pronajatém nákladním voze. Film měl světovou premiéru na festivalu v Berlíně a v českých kinech ho vidělo před padesát tisíc diváků.

Ukázka z filmu Já, Olga Hepnarová:

„Je to pro nás samozřejmě velká pocta, taková nominace už sama o sobě znamená jisté ocenění. Stále je to ale zařazení mezi 50 filmů. Ty opravdové nominace pěti filmů do každé kategorie se budou vyhlašovat později,“ zůstává na zemi druhý z režisérů Petr Kazda.
Předvýběr 50 filmů pro Evropské Filmové Ceny byl zveřejněn 23. srpna, konečné nominace 5 filmů do každé kategorie odhalí Filmová Akademie až 5. listopadu na festivalu v Seville. „Uvidíme, v Seville bude shodou okolností náš film soutěžit v sekci New waves a je skvělé, že naší nominací přímo od Rady má Česká republika větší šance,“ dodává ještě producent a střihač snímku Vojtěch Frič.
Samotné vyhlašování cen proběhne 10. prosince. Evropská Akademie oceňuje Nejlepší film, režii, herce, herečku, scénář, kameru, střih a další kategorie. Nejlepším Evropským filmem bylo v loňském roce zvoleno Mládí (2015) Paolo Sorrentina.
Mallory
Mallory | Tomáš Třeštík
V minulosti převzali Evropskou Filmovou Cenu kromě tvůrců Aloise Nebela ještě Miloš Forman za Lid versus Larry Flynt (1996) v kategorii udělované Evropanům, kteří se prosadili ve světě, a Helena Třeštíková za dokumentární film René (2008). A Třeštíková si šanci na úspěch letos zopakuje.