US tržby: Sebevražedný oddíl přepsal srpnové rekordy

US tržby: Sebevražedný oddíl přepsal srpnové rekordy
Já, kocour
Sebevražedný oddíl si vzal za cíl prodloužit ruku DC extended univerza a vyrovnat tak razantní náskok marvelovek. Jestli se to povede, toť otázka, start ale rozhodně není marný. Snímek otevřel o víkendu v amerických kinech za 135 milionů dolarů, což je nejlepší srpnový otvírák vůbec (rekord do téhle chvíle drželi Strážci Galaxie se střízlivějším číslem 94 milionů).
Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti
Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti
Bohužel to pořád ještě nemusí dopadnout vítězně. Je třeba nezapomínat na to, že souboj syna Kryptonu a netopýra Gothamu otevřel dokonce za 166 milionů a místo předpokládané miliardy se nakonec tržby zastavily na 872 milionech. To samozřejmě není vyloženě málo, ale film, který stál i s propagací třetinu miliardy, zkrátka potřeboval víc. Sebevražedný oddíl musí zvládnout zhruba to, co Batman v Superman, aby byli producenti spokojení. Začíná níže a propad od pátku do neděle byl nemalých 40%. Zdá se, že u DC filmů ve velkém funguje prvních pár dní a pak se strmě padá. Sebevražedný oddíl by ale mohl být díky pozitivní šeptandě větší držák.
Silný nástup komiksovek, které letos platí za největší taháky, se smutně promítá do tržeb nového Bournea a Star Treku. Jason Bourne se sice o druhém víkendu posunul jen o jedno místo níže (tedy na stříbrnou pozici), zaznamenal ale propad o masivních 61%. Celosvětově tržby 195 milionů nejsou vyloženě malé, ale v rámci série jde zatím o nejslabší výsledek a podle všeho už čísla o moc výše nepůjdou. Ještě hůře je na tom Star Trek: Do neznáma. Navzdory vynikajícím recenzím má po třech týdnech na celosvětovém kontě 194 milionů a je v Americe momentálně pátý.
Vzhledem ke štědrému rozpočtu (185 milionů + propagace) to nevypadá pro budoucnost série vůbec dobře. Studio předem počítalo se čtyřkou, je ale otázkou, jestli na ní po tomhle finančně vlažném přijetí vůbec dojde. Podobná značka by měla s přehledem bořit rekordy a tady to zatím vypadá, že se poslední štace posádky Enterprise stěží doplazí na třetinu miliardy (a pokud to bude skutečně strop, půjde o nejméně úspěšný díl nové série).
Jennifer Garner, Kevin Spacey
Já, kocour
Jedinou další novinkou, která se do TOP 10 dokázala probojovat, je komedie Já, kocour, v níž Kevin Spacey hraje (ano, hádáte správně) kocoura. Respektive hraje úspěšného podnikatele, který skončí uvězněn v těle kočky (a aby se vrátil do lidského těla, musí znovunavázat vazby se svou rodinou). Film má vyloženě otřesné recenze, což je vzhledem k zapojení Spaceyho škoda. S jeho hlasem a sarkastickými dialogy by se dalo čarovat. Není to ale tenhle případ a start na šesté pozici za 6.5 milionů dolarů předem snímek odsuzuje k tomu, že si na něj za pár týdnů vůbec nikdo nevzpomene.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.